Leerlingen op de scholen die meedoen aan de pilot Tweetalig Primair Onderwijs (TPO) ontwikkelen zich beter in het Engels dan leerlingen op andere scholen. Dat blijkt uit een evaluatie die in opdracht van het ministerie van Onderwijs is uitgevoerd. Op basis daarvan heeft het ministerie besloten het experiment met vier jaar te verlengen tot en met het schooljaar 2022/2023.
Van groep 1 tot groep 5
De Visserschool in Amsterdam is een van de negentien basisscholen die meedoen aan de pilot. Roos van Dijk werkt op de school en zij is vanaf de start van de proef betrokken bij het opzetten van tweetalige lessen voor groep 1 tot en met 5. "Inderdaad, ook de kleintjes van groep 1 leren meer Engels", vertelt ze. Op de site van de school licht ze het project toe: "Op onze school geven we minimaal 30 procent en maximaal 50 procent van de tijd les in het Engels. De overige lessen vinden plaats in het Nederlands. Daarmee zijn wij de enige basisschool in Amsterdam die deze vorm van tweetalig onderwijs verzorgt. Gewone lessen als aardrijkskunde en geschiedenis worden zo veel als mogelijk in het Engels gegeven."
Van Dijk is erg enthousiast over de resultaten van vijf jaar tweetalig onderwijs op de Visserschool. "Op onze school zijn de resultaten er op alle vlakken op vooruit gegaan sinds we we tweetalig onderwijs hebben."
Nederlands in de knel?
Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft het niet zo op de 'verengelsing'. Gerard Verhoef van de vereniging vreest dat daardoor de Nederlandse taalvaardigheid op het tweede plan komt te staan. "Best leuk zo'n project, maar ik denk dan: voor welk probleem is dit de oplossing? Nederlands wordt bijna de tweede taal en komt daarmee mogelijk in de verdrukking. Er zijn al zoveel problemen met de Nederlandse taal op de scholen. Ik heb zelf alleen Engelse les gehad op het VWO en daarmee heb ik een tijd prima kunnen werken in de Verenigde Staten."
Roos van Dijk merkt niet dat het Nederlands zou lijden onder het tweetalig onderwijs. "Omdat we het allebei spreken in een omgeving waar het veel over taal gaat, lijkt het Nederlands daar ook van te profiteren. Juist het Nederlands is er beter van geworden."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.