De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verhogen van de alcoholleeftijd naar 18 jaar. Zes op de tien jongeren zijn voorstander van het verhogen van de alcoholleeftijd. Het voorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar gezien de grote steun zal dit weinig problemen opleveren.

Ook liggen er plannen om de leeftijd voor roken naar 18 op te trekken. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt gaat de minimumleeftijd voor alcohol én tabak per 1 januari 2014 naar 18 jaar. Vorige maand werd nog gesproken over het verhogen van de alcoholleeftijd per 1 juli dit jaar, maar van Rijn denkt dat het duidelijker is om beide leeftijdsverhogingen tegelijkertijd in te laten gaan. Acht op de tien jongeren zijn voor het verhogen van de leeftijd voor roken, blijkt uit eerder onderzoek. 

Minderjarigen: 'Wij komen makkelijk aan alcohol'

Verslavingscentrum Jellinek stelde woensdag dat alcohol niet langer in supermarkten moet worden verkocht, omdat controle van de leeftijd van kopers daar op veel problemen stuit. De minderjarige jongeren uit ons alcoholonderzoek onderschrijven dit: 20 procent van hen heeft wel eens geprobeerd om drank te kopen toen zij jonger dan 16 waren, en dan vooral in cafés en supermarkten. Volgens 71 procent van de minderjarigen is het gemakkelijk om onder de 16 jaar aan alcohol te komen.

16 en 17-jarigen: Maak voor ons een uitzondering

Sinds 1 januari riskeren jongeren onder de 16 jaar een boete van 45 euro voor drankbezit op straat. De eerste boete werd in februari uitgeschreven aan een 14-jarig meisje uit Den Helder. Als de leeftijdsgrens omhoog gaat, riskeren ook 16 en 17-jarigen straks een boete als ze alcohol op zak hebben. De ondervraagde 16 en 17-jarigen uit het onderzoek vinden dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, aangezien zij nu al mogen drinken. 

audio-play
Reportage EenVandaag alcoholbeleid 15-12-2012

audio-play
Reportage EenVandaag rookbeleid 29-11-2012

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.