De met uitsterven bedreigde Noordelijke Kale Ibis is nu extra in gevaar door IS. Dat meldt de BBC.

(Foto, Richard Bartz)

In Palmyra, in Syrië werd in 2008 de laatste kolonie van 6 noordelijke Kale Ibissen ontdekt, waarvan men in 1990 dacht dat die soort al was uitgestorven. De vogels en hun jongen zijn sindsdien uitgerust met satelliet-transponders door de RSPB en BirdLife Midden-Oosten, om te proberen de vogels te beschermen en hun trekroutes en overwinteringplaats te ontdekken.

De vogels zijn nu echter in gevaar, omdat Palmyra nu in handen is van IS. 3 vogels die door de vogelkenners waren opgevangen om te broeden en uit te rusten met zenders, zijn 3 weken geleden verlaten, vanwege de gevechten rondom Palmyra. Hun lot is nu onbekend. Er is een belonging uitgeloofd van 1000 dollar aan degene die kan vertellen waar de vogels zijn.

Happy #Towelday

Het is vandaag international towelday. Dat betekent dat fans van de schrijver Douglas Adams de hele dag met een handdoek rondlopen. Net zoals hij dat beschrijft in zijn boek ‘The hitchhikers guide to the galaxy’. In hoofdstuk 3 wordt de multifunctionaliteit van de handdoek geroemd tijdens een intergalactische reis. Je kunt je er warm mee houden, op liggen, mee drogen, natmaken en als wapen gebruiken, etc.

Towel Day werd voor het eerst gehouden in 2001, 2 weken na zijn dood. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend fenomeen op 25 mei. Fans lopen de hele dag met hun handdoek bij zich en posten daar foto’s of filmpjes van met #Towelday. Vandaag heeft zelfs de bemanning van de International Spacestation van de ESA een verrassing in petto in het kader van towel day.

Jos Verstappen doodsbang in auto bij zoon Max

Een filmpje van vader en zoon Jos en Max Verstappen wordt veel gedeeld vandaag. Voor een reportage van Sport 1 stapt Jos Verstappen bij Max Verstappen in een doodgewone Renault Clio om een stuk van het parcours van Monaco te gaan rijden. Hij vindt het maar niks.

Kim Kardashian wil werken voor de VN

Het was de afgelopen dagen even stil vanuit het Kardashian front, maar het blijkt nu dat Kim Kardashian bezig is met een carrièremove. Ineens weet ze het: ze wil bij de VN werken. ‘Ze wil graag de nieuwe Angelina Jolie zijn’, aldus een bron aan OK Magazine.

Kardashian zou op dit idee zijn gekomen door het reisje naar Armenië dat ze onlangs maakte. Daar ging ze op zoek naar haar afkomst en stond ze ook stil bij de Armeense genocide, die dit jaar voor de honderste keer werd herdacht.

De bron vervolgt: "Kanye West is natuurlijk de drijvende kracht achter deze nieuwe carrièrestap, maar tijdens haar reis naar Armenië heeft Kardashian veel geleerd over de genocide. Ze heeft besloten dat ze zich wil inzetten voor een goed doel."

Angelina Jolie werd in 2012 tot Speciaal Gezant van de VN benoemd maar was daarvoor al bijna elf jaar UNHCR Goodwill Ambassadeur. Er is dus nog een lange weg te gaan voor Kim.

Shell: don’t mention the Arctic

Shell is in opspraak geraakt vanwege een blunder in een reclamecampagne. Het bedrijf heeft een filmwedstrijd uitgeschreven om de jonge doelgroep van 18 tot 34 jarigen ervan te overtuigen dat de wereld nog steeds fossiele brandstoffen nodig heeft. Hiervoor had Shell de hulp ingeroepen van het online marketing bedrijf Zooppa, die de wedstrijd zou publiceren op Vice.

In een uitgelekte mail van de top van Zooppa staat echter expliciet vermeld dat je absoluut niet moet beginnen over Arctic Oil, arctische olie van de noordpool, waar veel over te doen is op dit moment. “you should NOT mention on your storyboard Arctic Oil’.

Het boren naar olie op de Noordpool is een heet hangijzer vanwege de verwachte catastrofale consequenties ervan voor natuur en klimaat. Greenpeace protesteert er daarom al jaren tegen. En die bracht dan ook de gelekte mail naar buiten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.