Een display met rookwaar naast het aanbod van batterijen en geneesmiddelen: dat beeld verdwijnt straks uit Nederlandse drogisterijen. Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van sigaretten. In de ruim 1.100 Nederlandse winkels en 250 Belgische filialen zal er gefaseerd worden gestopt met de verkoop van de tabaksproducten.

De twee winkelketens willen zich volgens topman Gerard van Breen “steeds meer profileren als health-winkels, met een grotere keus in zelfzorgmedicijnen''. Sigaretten passen volgens hem niet meer in het concept van de winkels. Bovendien willen Trekpleister en Kruidvat volgens de directeur “hun verantwoordelijkheid nemen en het gebruik van tabak onder jongeren ontmoedigen.”

Trots

Dat de verkoop desondanks stapsgewijs wordt gestopt, komt volgens Van Breen omdat de winkels meteen worden omgebouwd. “Dat kan niet allemaal in één keer. En omdat dat ook financieel onverantwoord is.'' Aan het einde van 2018 verkoopt twee derde van de winkels geen tabaksproducten meer. Van Breen is naar eigen zeggen trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens voortaan mislopen, wil Van Breen niet zeggen, maar volgens hem scheelt het “toch enkele procenten''.

KWF Kankerbestrijding reageert positief. We zijn trots dat Kruidvat deze stap zet op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak.”

Voorlichting

Eind jaren vijftig begon de voorlichting over de schadelijke gevolgen van roken langzaam op gang te komen. Dokter Meinsma waarschuwde in de jaren zestig over roken, maar hij kreeg aanvankelijk weinig steun. Ook artsen zelf liepen niet warm voor Meinsma’s conclusies.

In 1971 kwam daar verandering in, toen vier wetenschappelijke verenigingen van medische specialisten een notitie stuurden aan de toenmalige staatssecretaris van gezondheid. De staatssecretaris stelde een commissie van de gezondheidsraad in die advies moest uitbrengen over beperkende maatregelen. Dat was het begin van het anti-rook beleid in Nederland.

Afschrikwekkende foto

In de loop der jaren is de tabakswet steeds aangescherpt. Vanaf 2016 moet er bijvoorbeeld op elke verpakking –naast een waarschuwing- ook een afschrikwekkende foto staan. Ook mogen er geen misleidende teksten meer worden gebruikt zoals ‘light’ en mogen er geen andere smaken en geuren meer worden toegevoegd. Naast al deze maatregelen is ook de accijns ingezet om tabak flink duurder te maken  en daarmee het gebruik te ontmoedigen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.