Het was een wereldprimeur, op 1 april 2001. Toen werd in Amsterdam het allereerste homohuwelijk gesloten. Om even na middernacht verbond burgemeester Job Cohen vier stellen van hetzelfde geslacht in de echt. EenVandaag kijkt met de betrokkenen van destijds terug op de huwelijksvoltrekking die wereldnieuws was. Welke gevolgen heeft het openstellen van het huwelijk voor homo’s en lesbo’s gehad voor hun emancipatie? En zijn de tegenstanders van toen nog steeds tegen?
In de tien jaar dat het homohuwelijk in Nederland mogelijk is, stapten bijna 15.000 stellen van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje. Er werd 7522 keer 'ja' gezegd door twee vrouwen en 7291 keer door twee mannen. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 1300 homohuwelijken per jaar, en dat is slechts twee procent van alle huwelijken in ons land. Er blijkt dus weinig animo te zijn voor het homohuwelijk. Nederland telt namelijk ruim 55.000 stellen van hetzelfde geslacht, slechts één van de vijf homostellen is getrouwd.
In dezelfde tien jaar beloofden 761.010 heterostellen elkaar eeuwige trouw. Nederland telt volgens het CBS ruim vier miljoen heterostellen. Van deze koppels is één van de vijf juist niet getrouwd.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.