Vandaag in EenVandaag een thema-uitzending over Europa. De Griekse crisis lijkt voorlopig bezworen, er is een akkoord gesloten met de Grieken, onder stevige voorwaarden. Maar wat zeggen de gebeurtenissen over de stabiliteit van de Europese Unie?
Zijn er hervormingen nodig, om problemen zoals die met Griekenland in de toekomst te voorkomen? En hoeveel vertrouwen is er nog in de euro?
Europese waarden?
In de uitzending een gesprek met schrijver Geert Mak. Hij reisde eind jaren negentig een jaar lang door Europa: een reis die leidde tot een boek en een televisieprogramma. De huidige crisis gaat hem aan het hart. Hij waarschuwt dat we de omvang van de Europese crisis onderschatten.
Ook spreken we met schrijver en historicus Thierry Baudet, hij schreef het eurokritische boek 'Aanval op de natiestaat'. Baudet gelooft niet dat de EU en de euro op de lange termijn houdbaar zijn.
Hervormingen
In de studio een gesprek met Europarlementariër Hans van Baalen (VVD). Dit voorjaar zei hij nog dat Griekenland uit de euro moest stappen als het niet bereid zou zijn economische hervormingen door te voeren. Hoe kijkt hij naar de kwestie, nu Griekenland akkoord is gegaan met nieuwe hervormingen?
Onderzoek: Europese regering?
Verder de resultaten van een onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. Vindt men dat er een Europese regering moet komen? En is het acceptabel om Griekse schulden kwijt te schelden? Morgen in EenVandaag.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.