Wie terugkomt uit een risicogebied, zou direct op Schiphol getest moeten worden op corona, vindt Marnix Fruitema van de koepelorganisatie van vliegtuigmaatschappijen. "Op veel luchthavens gebeurt dat al. Raar dat wij met Schiphol onderaan bungelen."

Reizen naar het buitenland, steeds meer mensen durven weer. Zeker nu, tijdens de vakantieperiode, is het op Schiphol weer drukker. De afgelopen week landden er honderden vluchten uit risicogebieden waar de besmettingsgraad veel hoger is. Met duizenden passagiers aan boord. Daarmee nemen ook de zorgen toe dat iemand het coronavirus meebrengt naar Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om Brazilië en de Verenigde Staten, maar ook Zweden, Kroatië en delen van Spanje.

Thuisquarantaine moeilijk vol te houden

Reizigers uit deze landen krijgen vooralsnog het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan en zich bij klachten te laten testen. Maar het is zeer de vraag of zij zich vrijwillig twee weken lang thuis opsluiten. Veel mensen geven aan dat ze dit niet kunnen of niet wíllen doen, in ieder geval niet voor zo'n lange periode en zolang niet zeker is of ze drager zijn van het virus.

Rijst de vraag: waarom niet iedereen die vanuit een risicogebied op Schiphol landt direct testen, vrijwillig of verplicht? Voor zo'n breed testbeleid op luchthavens pleit Marnix Fruitema. Hij is voorzitter van BARIN, de koepelorganisatie van vliegtuigmaatschappijen die in Nederland actief zijn.

'Raar dat je in Duitsland straks wel een coronatest krijgt op een luchthaven, en hier niet'

"Het is toch raar dat je in Italië, Frankrijk of Duitsland wel een temperatuurmeting krijgt of een coronatest moet ondergaan, en wij in Nederland met zo'n grote, internationale luchthaven als Schiphol onderaan bungelen wat maatregelen betreft."

Fruitema is voorstander van gelijke coronaregels in heel Europa: "Dan weet je als reiziger dat er maatregelen zijn genomen, het is veilig en het is duidelijk. En dat is dan weer goed voor het consumentenvertrouwen, dus voor veel meer branches dan alleen de luchtvaart."

Lees ook

Kabinet ziet vooralsnog weinig in breed testbeleid

Het kabinet lijkt vooralsnog weinig te zien in een breed testbeleid. Men is bang voor schijnveiligheid, omdat mensen bij een negatieve test te snel denken dat ze niet in thuisquarantaine hoeven. Wel denkt het kabinet na over steekproefsgewijze testen van passagiers op Schiphol.

Fruitema ziet hier weinig in: "Wie test je dan wel en wie niet? En wat zegt dat over de mogelijke besmetting van andere passagiers van een vlucht uit een risicogebied?" Volgens hem moet Nederland zich aansluiten bij een breed Europees testbeleid voor luchthavens. "Je vliegt toch niet van Oude Pekela naar Nieuwe Pekela, maar van Amsterdam naar Frankfurt of naar Lissabon."

Dit zijn de maatregels voor Schiphol op dit moment

  • Anderhalve meter afstand van elkaar te houden
  • Een mondkapje dragen bij check-in, tijdens security- en grensprocessen en bij het boarden
  • Een gezondheidsverklaring bij je hebben
  • Regelmatig je handen wassen
  • Hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog
  • Papieren zakdoekjes gebruiken en ze na het neussnuiten weggooien
  • Geen handen schudden
  • Zo min mogelijk dingen met je handen aanraken
  • Contactloos betalen

Bron: schiphol.nl

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.