Met de groeiende vraag naar pups tijdens de coronacrisis, groeit ook de illegale handel erin vanuit Oost-Europa. Corrupte dierenartsen uit Hongarije helpen handelaren aan de valse papieren, zegt dierenrechtenorganisatie House of Animals.

Sinds de coronacrisis is de vraag naar puppy's enorm toegenomen. Handelaren uit het buitenland spelen hier handig op in. Volgens House of Animals komen er ieder jaar ongeveer 80.000 pups uit Oost-Europese landen, waaronder Hongarije.

Valse papieren

Vaak gaat het hier om illegale handel: de pups komen uit grote 'puppyfarms' en hebben valse paspoorten en vaccinatiebewijzen. Ze zijn veelal te jong, soms ziek en getraumatiseerd. Corrupte dierenartsen uit Hongarije helpen handelaren aan deze valse papieren, zegt House of Animals. De dierenartsen veranderen leeftijd, ras en gezondheidskenmerken zodat de dieren sneller en voor meer geld verkocht kunnen worden.

House of Animals overhandigde al dossiers van gedupeerden aan de autoriteiten in Hongarije. De Hongaarse tuchtraad startte daarop een uitgebreid onderzoek naar vermeende fraude door zes dierenartsen. De zaak loopt nog.

Handel via Marktplaats

Het gevolg van de fraude in Hongarije is dat veel Nederlanders illegale puppy's kopen. Het overkwam de Rotterdamse Donna en Mitchell Roelofsen. "Net als de rest van Nederland waren wij afgelopen jaar op zoek naar een puppy", vertelt Donna lachend. Er was plek in huis en het leek ze gezellig, een blije hond om ze heen. Na lang zoeken vonden ze er een op Marktplaats.

De advertentie zag er veelbelovend uit: op de foto een moeder met een nestje pups. "Ze zeiden dat ie uit een schattig, leuk gezinnetje kwam", zegt Donna. Maar bij aankomst bleek de situatie anders. "Het was een soort schuur." Daar zat Marly, hun aanstaande hondje, bibberend en alleen in een koud hok. Ze merkte dat er iets niet klopte, toch namen ze de hond mee naar huis. "Je wil hem redden", zegt Mitchell. "Als je zo'n lief beestje in je armen hebt dan kan je eigenlijk al niet meer terug."

Donna en Mitchell Roelofsen met hun puppy

Ernstige fraude

Tijdens het eerste bezoek aan de dierenarts bleek dat er met Marly van alles aan de hand was. Op het paspoort bleek dat hij niet uit Nederland, maar uit Hongarije kwam. Hij was vier weken jonger dan stond aangegeven en moest helemaal opnieuw worden ingeënt. Bovendien bleek de hond niet van het luxe ras dat ze was beloofd. "Hij is veel te klein en heeft een andere vacht. Het is een vuilnisbakkie."

Servé Smeets uit Kerkrade, dierenarts en vertegenwoordiger voor Caring Vets, herkent dit verhaal. "Met puppy's uit Hongarije wordt vaker wel dan niet gesjoemeld." Aan de hand van het gebit kan Smeets zien dat de leeftijd van geïmporteerde pups vaak niet klopt met de gegevens in het paspoort. En dat is een ernstige fraude, zegt hij. Puppy's mogen namelijk pas met 15 weken worden geïmporteerd, omdat ze dan zijn ingeënt tegen gevaarlijke ziektes zoals parvo en rabiës.

Puppy's worden ziek of gaan dood

Er zijn pups die door de lange reis en slechte omstandigheden zwak zijn, en daardoor vlak na aankomst ziek worden of overlijden. "Dat is verdrietig voor de goedbedoelende baasjes en bovendien zijn ze een hoop geld kwijt." Een illegale pup kost op het moment ongeveer duizend euro. Ook komt Smeets pups tegen die gedragsproblemen hebben ontwikkeld.

Om de illegale broodfokhandel te stoppen, moet er meer controle komen, vindt de dierenarts. "Rabiës is een dodelijke ziekte voor mensen. Ik ben bang dat er pas actie ondernomen wordt als er slachtoffers komen." Ook moet volgens Smeets het bewustzijn onder de kopers groeien, en moet Nederland zelf meer honden gaan fokken.

Optreden tegen illegale handel

Dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties in Nederland doen al jaren meldingen van de illegale handel bij de Nationale Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), maar vinden dat de instantie niet naar behoren optreedt. De NVWA reageert in een schriftelijke reactie dat ze erop toeziet dat hondenhandelaren zich houden aan wetgeving en regelgeving.

'Doen zij dit niet, dan grijpt de NVWA in door bijvoorbeeld een proces-verbaal op te maken, een bestuurlijke boete te geven, herstelmaatregelen op te leggen of de dieren weg te halen', schrijft de instantie. 'Het is niet aan ons als Nederlandse toezichthouder om te reageren op het al dan niet onderzoeken en optreden door onze Hongaarse collega's. Voor informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de autoriteiten in Hongarije.'

info

Belangrijkste tips bij aankoop van een hondje volgens de NVWA

  • Stel voorafgaand aan de koop voor om bijvoorbeeld de hond te laten keuren door een dierenarts.
  • Koop nooit in een opwelling een hond.
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie u de hond koopt.
  • Doe navraag over de herkomst van de hond.
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat u goed informeren over de gezondheid van het dier.
  • Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd.
  • Ook voor de aanschaf van een hond geldt: aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat meestal ook.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.