Een dier dat naar jou vernoemd wordt: het overkwam bioloog Arie van der Meijden. Twee jaar geleden ontdekte hij een schorpioen en onlangs werd die schorpioen naar hem vernoemd.
Hoe uniek is het nou dat er een dier naar je vernoemd wordt? Nu zijn ontdekkingen en vernoemeningen meestal alleen voor biologen en wetenschappers weggelegd. Daarom is het voor biologen niet altijd zo uniek. “Toch blijft het kicken hoor”, zegt bioloog Paul Beuk, die inmiddels al vier insecten op zijn naam heeft staan. “Met name in West-Europa waar de meeste dieren al een naam hebben blijft het bijzonder als er een dier naar jou vernoemd wordt.”
Leken ontdekken nieuwe dieren
In West-Europa zijn de kansen dus al een beetje verkeken om een dier te ontdekken. Maar in de subtropen zijn nog miljoenen onondekte dieren. En, tegenwoordig kunnen ook ‘leken’ nieuwe dieren ontdekken. Evolutiebioloog Menno Schilthuizen organiseert reizen naar de subtropen waar iedereen zich voor kan inschrijven. Doel van de reis is om nieuwe diersoorten te ontdekken.
Hoe zorg je dat een dier naar jou wordt vernoemd?
En als je dan zo’n dier ontdekt hebt, hoe zorg je dan dat het naar jou vernoemd wordt? Er zijn twee manieren waarop je vernoemd kan worden. Het kan zijn dat je een nieuwe soort vindt. Die kun je opsturen naar een expert die uitzoekt of het een nieuwe soort is. Als dat inderdaad zo is, vernoemd de expert meestal het dier naar de vinder. Het kan ook voorkomen dat je iets bijzonders hebt gedaan, en dat anderen het de moeite vinden een dier naar jou te vernoemen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.