De helft van het panel heeft geen problemen met streaken om aandacht te vragen voor de dierenrechten. Vooral vegetarische jongeren - 82 procent - vindt naakt actie voeren zoals de Vegan Streaker bij Paul de Leeuw wel kunnen.
Mensenlevens of dierenlevens?
Een derde vindt dierenrechten belangrijker dan het sparen van mensenlevens: deze groep is tegen álle dierproeven. De grootste groep is van mening dat dierproeven alleen kunnen voor het testen van medicijnen. Maar 10 procent vindt dat dierproeven moeten kunnen. Op de actie van de Sea Shepherds waarbij botergif naar walvisjagers wordt gegooid, wordt verdeeld gereageerd.
De grens
Waar ligt de grens? 64 procent van de jongeren vindt demonstreren voor een bontwinkel geoorloofd. Het vrijlaten van pelsdieren wordt door de helft goedgekeurd. Maar dan is de taks bereikt. Leuzen op auto's spuiten, dat gaat volgens 83 procent te ver. En een directeur van een proefdiercentrum met de dood bedreigen is helemaal to much (94 procent). De vegetarische panelleden denken hier overigens anders over: een vijfde deel van hen vindt die doodsbedreigingen wel toegestaan.
Niet consequent
86 procent is voor een verbod op dierproeven voor cosmetica. Maar zelf rekening houden met dierenleed, ho maar. De helft van het panel zegt helemaal geen rekening te houden of producten bij de drogist op dieren getest zijn. Beetje tegenstrijdig, hoor. Wel zegt 15 procent wel eens voor de dierenrechten te hebben gedemonstreerd.
De mening van de vega-burger
Acht procent van de deelnemers eet geen vlees. Een kwart van de vegetariërs vindt geweld tegen mensen wel kunnen in de strijd tegen dierenleed (tegenover 12 procent vleeseters). Vegetariërs zijn ook exhibitionistisch: een kwart zou wel naakt in de krant willen om de dieren te steunen ten opzichte van 6 procent vleeseters. 64 procent van de vegetariërs vindt het helemaal niet noodzakelijk te testen op dieren, ook niet als het gaat om levensbedreigende ziektes.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.