In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden stemwijzers heel veel gebruikt. In anderhalve week is bijvoorbeeld de Stemwijzer van ProDemos al meer dan 100.000 keer bezocht.

Er lijkt de laatste weken een wildgroei te zijn ontstaan aan online kieswijzers. Stemwijzer, de Kieswijzer, het KieskompasMijn Stem, op allerlei websites kun je hulp krijgen bij het maken van een keuze op wie je gaat stemmen. Maar inwoners van lang niet alle gemeenten kunnen overal terecht. Dus in de ene gemeente heb je alleen de Stemwijzer, in de andere weer alleen het Kieskompas. En mensen die in Venlo wonen kunnen niet terecht bij zowel de StemWijzer, het Kieskompas en Mijn Stem. Terwijl het toch een gemeente is van 100.000 inwoners.

'Stemwijzers niet objectief'

In 2012 waarschuwden drie wetenschappers voor het gebruik van de dit soort hulpmiddelen. Want iedere stap in het opzetten kan de uitslag beinvloeden. Of bijvoorbeeld de weging van verschillende factoren of thema’s, dat heeft ook veel invloed op de uiteindelijke uitslag. En nog een bezwaar. Zo’n kieswijzer rekent partijen natuurlijk niet af op het beleid wat ze de afgelopen jaren hebben gevoerd. Het drijft dus op beloftes.

Kieswijzer op diskette

Zwevende kiezers kunnen al lange tijd terecht bij een digitale hulp in het kiezen. In 1989 maken we als eerste land ter wereld kennis met een stemwijzer. Dat ging toen nog op papier of op een diskette. De eerste keer dat de stemwijzer online ging en echt op grotere schaal werd gebruikt was tijdens de verkiezingen in 1998. 

Waar kun je een stemwijzer invullen voor welke gemeente?

  • Gemeenteraad.nl: een overzicht van de verschillende kieswijzers voor een groot deel van de Nederlandse gemeenten
  • StemWijzer: hier kun je terecht voor 44 gemeenten
  • KiesKompas: inwoners van 35 gemeenten kunnen hier terecht
  • Kieswijzer: deze online tool is geintroduceerd door de Persgroep 
  • Mijn Stem: een samenwerking tussen Citisens en Nu.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.