Burgemeesters in Nederland sluiten steeds vaker panden waar drugs is aangetroffen of verhandeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, in handen van EenVandaag. Vijftig gemeenten zijn ondervraagd en daaruit blijkt dat in 2015 600 panden zijn dichtgetimmerd. In 2016 is dat aantal opgelopen naar zo’n 850 sluitingen.

Burgemeesters kunnen drugspanden dichttimmeren op basis van de zogeheten Wet Damocles (Opiumwet artikel 13b). Bijzonder aan deze wet is dat niet hoeft te worden aangetoond dat de openbare orde in het geding is. Alleen de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik kan al voldoende zijn om een woning of zelfs een heel pand te laten sluiten. De burgemeester kan deze beslissing meteen nemen.      

Snelheid van handelen

Voordeel van deze bestuurlijke maatregel is vooral de snelheid van handelen. De burgemeester kan meteen een pand laten sluiten en daarmee de overlast van drugshandel ongedaan maken. Er hoeft niet eerst een strafproces plaats te vinden. Ook de bewoner, veelal de drugshandelaar, wordt er meteen mee gestraft.  Hij verliest zijn woning per direct en zal nieuw onderdak moeten zoeken.

'Effectieve bestuurlijke maatregel'

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden maakt regelmatig gebruik van deze maatregel. In zijn stad stijgt het aantal woningsluitingen van 9 in 2015 naar 19 in 2016. Crone zegt hierover tegen EenVandaag:

“Het is een bestuurlijke maatregel, die heel effectief is. In het strafrecht duurt alles heel lang. Dan moet je eerst aantonen dat iemand die veel drugs in huis heeft ook echt de eigenaar is van dat spul. Dit is gewoon heel snel en effectief. Ook politie en justitie zijn razend enthousiast over deze maatregel.”

 

Advocaten zijn minder blij met de toename van het aantal sluitingen. Zij vinden de beslissing vaak willekeurig en soms zelfs buitenproportioneel. Ook zouden woningeigenaren zich helemaal niet bewust zijn van het risico dat hun huis kan worden dichtgespijkerd.

Klik hier voor het hele rapport over de woningsluitingen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.