Het Amsterdams stadsbestuur heeft de overlast als gevolg van vakantieverhuur onvoldoende onder controle. Dat concludeert de Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport. Het stadsbestuur zegt aan de slag te gaan met de aanbevelingen.

Al jarenlang worstelt de hoofdstad met de massale toestroom van toeristen. Die verblijven grotendeels in hotels, maar een groeiende groep zoekt hun heil in AirBnB's. Dat levert volgens de Rekenkamer een hoop ellende op die door het stadsbestuur onvoldoende worden geadresseerd.

Trappenhuis-overlast

Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer, doelt vooral op het zogeheten 'trappenhuis-overlast'. "In buurten die niet per se toeristisch zijn, kom je als bewoner elk weekend andere mensen tegen in het trappenhuis. Dat verandert de sfeer."

De Ridder spreekt van een 'blinde vlek' als het om dit type overlast gaat. "Dit zit meer in de richting van burenruzies. Als het probleem niets te maken heeft met strafrechtelijke zaken, krijgt de gemeente haar vinger er niet achter. Toch kan het heel vervelend zijn als je daar elk weekend mee te maken krijgt".

info

De acht aanbevelingen van de Rekenkamer:

  • Stel de prioriteiten en inzet van toezicht bij
  • Verbeter de communicatie met melders en verhuurders
  • Zorg voor een goede informatievoorziening binnen de gemeente
  • Voer meer analyses uit op de beschikbare informatie
  • Verminder de afhankelijkheid van de platforms
  • Zoek meer samenwerking voorafgaand aan het maken van beleid en regels
  • Analyseer het naleefgedrag en gebruik de uitkomsten om de optimale inzet van handhavingsinstrumenten te bepalen
  • Maak aanpak van overlast onderdeel van toezicht en handhaving

'Het is niet de stoppen, wel te reguleren'

Een ander aspect dat volgens de Rekenkamer beter kan, is de communicatie met melders en verhuurders. Ook raadt de Rekenkamer aan om beter samen te werken met belanghebbenden en internetplaforms zoals AirbBN. De Ridder: "Wij roepen op tot een slimmere aanpak en een hardere, zakelijkere opstelling. Het is een niet te stoppen fenomeen, maar wel te reguleren".

Het stadsbestuur van Amsterdam zegt alle aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Wethouder Laurens Ivens (SP): "We moeten niet doen alsof vakantieverhuur de reden is dat er zoveel toeristen zijn. We hebben een beleid dat we geen nieuwe hotelinitiatieven willen, met vakantieverhuur voor maximaal 30 dagen per jaar en we gaan een capaciteitsbeleid voeren op Bed and Breakfasts." Hiermee wil het bestuur voorkomen dat onze hoofdstad stad nog verder wordt overgenomen door toeristen. Daarbij wordt ook gekeken of in sommige delen van de stad, waar 30 dagen per jaar vakantieverhuur teveel is, dit terug kan worden gebracht naar 0.

audio-play
Bekijk de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.