Misschien staat het niet bekend als de meest innovatieve sport ter wereld: het voetbal. Maar er verandert meer dan je misschien denkt. Luc van Agt, head of performance bij PSV, vertelt dat innoveren lastiger blijft dan bij veel andere sporten, maar dat er niet meer altijd 'van conservatief te spreken valt'.
Qua regelgeving blijft de sport conservatief, volgens Van Agt, maar moderne technologie beïnvloedt de sport wel degelijk. Zo worden spelerprestaties bijvoorbeeld steeds beter geobjectiveerd, wat innovatie mogelijk maakt. "Daardoor kan het trainingsproces beter worden gestuurd en worden de prestaties bevorderd."
Maar, voetbal blijft een hoog-complexe sport. "Daardoor is het moeilijker goede data te krijgen dan bij bijvoorbeeld een sport als wielrennen." Voetbal is geen duursport, dus een 'simpele' hartslag zegt niet genoeg. Je hebt meer aan data over posities, afstanden en snelheden.
Opkomst van technologie
Een aantal jaar geleden deed de hartslagmeter zijn entree in allerlei sporten. Maar omdat je bij het voetbal dus meer hebt aan posities, afstanden en snelheden werden er later gps-sensoren in gebruik genomen. "Wij hebben daar nog een tandje bovenop gezet met een aantal clubs, door middel van een super-gps", aldus Van Agt.
Met die super-gps verkrijgen de clubs veel betere informatie over het fysieke prestatievermogen van spelers tijdens trainingen. "Een sensor correspondeert met enkele ontvangers rondom het veld, daardoor kunnen we niet alleen bepalen welke afstand en snelheden ze lopen. Maar ook de afstanden en posities ten opzichte van elkaar."
Videoanalyse
In Engeland is in de Premier League de intensiteit de laatste jaren dermate hoger geworden, dat de afstand die spelers belopen op hoge snelheid met dertig procent is toegenomen. Daarom stelt Van Agt dat trainers tegenwoordig uit een ander vaatje moeten tappen dan vijftien jaar geleden. "Je moet anders trainen, want er worden andere dingen gevraagd tijdens een wedstrijd, daar moet je mensen op voorbereiden."
Door videoanalyses kan je volgens Van Agt een wedstrijd een feilloos analyseren. "Je kan bijvoorbeeld allerlei aanvalspatronen op beeld zetten of aan de hand van animaties onderlinge afstand in verdedigende opstelling duidelijk weergeven."
De technologie wordt volgens de kenner steeds sneller waardoor het beter bereikbaar wordt. "Maar het gaat niet alleen om de bereikbaarheid van de informatie, maar ook de interpretatie van die data." Dat is volgens Van Agt weer een hele andere discipline.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.