De Nederlandse student Milan Ismangil is op dit moment in Hongkong en ondanks de protesten van studenten, peinst hij er niet over om te vertrekken. "Het Westen is veel te bang voor de Chinese Communistische Partij."

"Zo'n 10 traangasgranaten landden hier vorige week vlak naast mijn raam", zegt Milan. De Nederlandse student doet promotieonderzoek aan de Chinese University of Hongkong. Hij peinst er niet over te vertrekken. Ook al zijn alle Nederlandse uitwisselingsstudenten inmiddels op last van het Ministerie van Buitenlandse Zaken teruggekeerd. "Ik ben geen 'exchange student'", zegt Milan. "Ik woon hier en voel me verbonden met de Studenten in Hongkong die actievoeren."

Demonstranten zoeken dekking voor traangas in Hongkong

Insluiten en arresteren

Wat er nu plaatsvindt op de campus van de Polytechnic lijkt een middeleeuwse belegering. Studenten die met molotov-cocktails en pijl en boog de politie op afstand proberen te houden, maar inmiddels zijn ingesloten en als ratten in de val zitten. "Vorige week kwam mijn universiteit onder vuur kwam te liggen, en schoten duizenden studenten van andere campussen te hulp", zegt Milan.

audio-play
Milan Ismangil: Er zijn tientallen gevallen van actievoerders die op mysterieuze wijze dood zijn gevonden. Volgens de politie als gevolg van 'zelfmoord'. Dat dat niet afschrikt toont dat actievoerders bereid zijn om hun leven in de waagschaal te stellen.

"Op andere plaatsen in de stad voerden ze actie om de politie te dwingen zich te verplaatsen en terug te trekken. Dat gebeurt nu ook bij de PolyTechnic, maar het lukt niet om de omsingeling te doorbreken. Kennelijk wil de politie dit bolwerk als een soort symbool insluiten om iedereen die zich daar bevindt te arresteren. Carrie Lam de bestuurder van Hongkong heeft bij voorbaat iedereen die zich op de campus bevindt bestempeld als crimineel. Wie daar gearresteerd wordt riskeert 10 jaar cel."

Geen klein groepje

Milan bestrijdt het beeld dat de protesten zich steeds meer beperken tot een klein groepje radicale studenten die veel geweld gebruiken, en dat zij steeds meer steun verliezen. "Je zag gisteren juist dat kantoorpersoneel in Kowloon de straat op ging om de politie af te leiden en de druk op de campus te verlichten. Veel mensen hier voelen zich schuldig dat deze generatie er helemaal alleen voor staat terwijl ze opkomt voor zaken als vrijheid van meningsuiting zelfbestuur en controle op de politie."

'Als de traangasgranaten komen, graag de ramen dicht doen' staat er op dit bord in de studentenflat van de CUHK

"De politie had de zaak heel makkelijk kunnen deëscaleren door een stap terug te doen en de belegerde studenten een uitweg te geven. Maar bestuurder Carrie Lam die al meer dan week helemaal niets heeft gezegd lijkt vast besloten dat er een politieoplossing moet komen en geen politieke oplossing.

Vertrouwen in de politie op een dieptepunt

Volgens een recente poll is het vertrouwen van de bevolking in de politie tot een dieptepunt gedaald. Bijna 70 procent zegt geen vertrouwen te hebben in de politie. En Milan denkt niet dat de protesten zullen uitdoven als de belegering van de campus ten einde is. "Het kan even doven maar laait ook weer op. En ik vind het niet zo gek omdat mensen hier opkomen voor fundamentele vrijheden. In het Westen zouden we daar wat meer sympathie voor kunnen opbrengen.

audio-play
Milan Ismangil: 'Het idee dat elk verzet tegen China zinloos is klopt niet. De Communistische Partij wil dat iedereen dat gelooft. Het Westen zou wat minder bang moeten zijn. Ze hebben wel degelijk invloed.'

Wat Milan nog het meest verbaast is de zinloosheid van al het geweld dat gebruikt wordt. "Ze hebben nu al meerdere dagen meer dan 1500 traangasgranaten afgeschoten, zonder resultaat. Behalve dat het meest dichtbevolkte gebied ter wereld letterlijk volledig vergiftigd raakt. Ze bevestigen daarmee alleen maar de overtuiging bij veel studenten en inwoners dat ze met geweldloos protesteren nooit ver komen. "

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.