Bij onze zuiderburen zijn de scholen geen seconde dicht geweest tijdens de tweede lockdown. Tegelijkertijd zijn er weinig besmettingen. Heel anders dan in Nederland, waar de scholen in december opnieuw op slot gingen.
"Zo moet je het doen, sturen op wat je kan", stelt economiedocent Ton van Haperen van het Rythovius College in Eersel. Hij heeft het over de Belgische aanpak. "Dat is hier duidelijk niet gebeurd. Het is in Nederland de hele tijd één grote discussieclub: kun je wel of niet besmet raken op school? Helpen mondkapjes? Dat duurt al 4 maanden. De problemen worden niet goed aangepakt."
'Er wordt niks gedaan'
Volgens Van Haperen kunnen Nederlandse scholen een voorbeeld nemen aan de aanpak van Belgische scholen. Hij hekelt het totale gebrek aan visie hierover bij het kabinet. "De minister moet voor de troepen gaan staan en zeggen: we gaan het zo doen. We zitten in een crisis. Mondkapjes, afstand houden, testen, that's it. Neem leraren hierin mee en lever maximale inspanning om de veiligheid goed te regelen."
Volgens de docent kunnen de scholen bij het nemen van de juiste maatregelen daarna meteen weer open. "Maar je moet dus wel afstand van elkaar houden. Of je zorgt dat alle leraren worden gevaccineerd. Het is het een of het ander. Nu wordt er niks gedaan."
IJzeren discipline
Intussen lukt het in België wél om kinderen fysiek onderwijs te blijven geven terwijl de besmettingen niet erg oplopen. Directeur Erik Peeten van Scholengemeenschap Mosa-RT in Maaseik, net over de grens in Vlaanderen, is er best trots op dat dat is gelukt.
"Het vergt wel ijzeren discipline", zegt hij als hij een aantal van de maatregelen opsomt. "Leerlingen moeten afstand houden in de klas, verplicht een mondmasker dragen en er is strikt bepaald waar ze mogen zitten." Ook in de klas hebben de kinderen vaste zitplaatsen. Peeten: "We weten perfect waar elke leerling zit. Dat houden we precies bij op een plattegrond. Op de speelplaats mogen ze wel vrij bewegen."
Pasje tonen
Ook tijdens de pauzes wordt er een vast stramien gevolgd, legt de schooldirecteur uit. "Er is altijd een ploeg die aan het eten is en een ploeg die buiten wacht. De leerlingen moeten een pasje tonen, zo weten ze wanneer ze wel of geen toegang hebben. We moeten de capaciteit optimaal benutten in deze moeilijke periode."
Daarnaast wordt er ook met kleinere klassen gewerkt en worden sommige lessen op afstand via het beeldscherm gedaan. Hiermee lukt het tot nu goed om het aantal besmettingen gering te houden. "We kunnen met deze maatregelen de situatie goed handhaven, we hebben de besmettingen onder controle."
Rondleiding
En als er een besmetting in de klas is, dan volgt er meteen actie. Peeten: "Afhankelijk van de aard van de besmetting kan de hele klas in quarantaine worden gestuurd. Maar er wordt ook heel precies nagegaan met wie de zieke leerling in contact is geweest. We volgen dus altijd gepaste maatregelen."
Peeten vindt het lastig om de Nederlandse aanpak te bekritiseren, maar wil zijn collega's over de grens graag een keer rondleiden op zijn school."Ze mogen zeker komen kijken kijken hoe wij het hebben aangepakt. Wij hebben deze maatregelen genomen en blijkbaar heeft het geholpen de scholen open te houden."
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.