Wijk aan Zee staat deze dagen weer geheel in het teken van het International Tata Steel Schaaktoernooi. De wereldtop aan schaakgrootmeesters is daar neergestreken, waaronder de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.
Lange tijd is gedacht dat schaken alleen iets voor nerds is, en dat fysieke sporters alleen maar doen en niet denken. Vandaag wordt een symposium georganiseerd om aan te geven dat dit een misvatting is. Allerlei vertegenwoordigers van de Nederlandse topsport en wetenschap bespreken met elkaar wat denk- en fysieke sporten van elkaar kunnen leren.
EenVandaag nam gisteren een kijkje op de rustdag: schaakgrootmeesters als Magnus Carlsen en onze eigen Loek van Wely voetbalden samen met spelers van Telstar. Steeds meer leeft het besef bij deze schaakcoryfeëen dat een gezonde geest een gezond lichaam nodig heeft. Zij zoeken hun heil in de beweegsport om te ontspannen en om zo hun schaakprestaties te verbeteren. Voormalig trainer van Carlsen, de Noor Simen Adgestein, was internationaal grootmeester schaken en hield er tegelijkertijd een carrière als topvoetballer op na. Schaken en voetbal lijken dus verband met elkaar te hebben.
De grootmeesters laten zich dus inspireren door de bewegingssport. Maar het werkt ook omgekeerd. Het effect van denkoefeningen op de lichamelijke prestaties wordt ook onderzocht.
We gaan langs bij de Tilburgse voetbalclub Willem II: de eerste Nederlandse club waarbij in de jeugdopleiding het voetballen gecombineerd wordt met denkoefeningen om zo het optimale uit de training te halen. De pupillen moeten tijdens het oefenen bijvoorbeeld rekensommen maken. De trainers gaan er van uit deze hersentraining resulteert in beter voetbal.
Door de concentratie op het rekenen en het uitdagen van de hersenen worden de technische voetbalhandelingen automatisch uitgevoerd , het hoofd wordt vrijer, waardoor meer geheugen in het brein beschikbaar komt om sneller te beslissen, slimmer te bewegen en uiteindelijk dus beter te voetballen.
In EenVandaag gesprekken met schaakgrootmeester Loek van Wely, Jan de Hoon, hoofd Jeugdopleiding van Willem II, en neuropsycholoog Erik Scherder over de werking van het brein bij fysieke sporters en schakers.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.