Een derde van de vrouwen met overgangsklachten voelt zich niet serieus genomen door de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Ook bij Sandra was dit het geval. "De dokter zei dat ik veel te jong was."
"Ik werd 's nachts badend in het zweet wakker. Ik was echt klets- en kletsnat. Alsof je bij wijze van spreken uit het zwembad komt", vertelt Sandra van Turnhout.
Jong in de overgang
Ze was toen 37 jaar, maar dacht al vrij snel aan de overgang. "Omdat mijn moeder ook jong in de overgang was", legt ze uit.
Maar toen ze haar huisarts belde, was die stellig. "Ze zei dat ik daar nog veel te jong voor ben. Ik ben toen eigenlijk weer weggegaan met de gedachte: nou dan misschien wel niet."
Paniekaanval
Voor Sandra bleven de klachten 2 jaar aanhouden. "Ik nam het er maar gewoon bij en toen kwam er in 2014 een omslagpunt. Ik kreeg hartklachten." Toen Sandra midden in de nacht met pijn op de borst wakker werd en zich erg naar voelde, belde ze opnieuw de arts.
"Die deed onderzoek, heeft mijn bloeddruk en mijn zuurstofgehalte gemeten. En ik was inmiddels natuurlijk best wel bang. De arts kwam tot de conclusie dat er niets mis was met mijn hart, maar dat ik een paniekaanval had." Sandra was op dat moment zo moe dat ze niet meer in discussie ging met de arts. "Het zal wel. Ik kon gewoon niets anders meer opbrengen dan dat."
Over dit onderzoek
Het onderzoek is gehouden tussen 7 juni en 8 juli 2024. Aan het onderzoek deden 2207 vrouwen mee die in de overgang zitten, of die al overgangsklachten ervaren. Daarvan zochten 1216 contact met een huisarts vanwege die klachten. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur, gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.
Verband hartklachten en overgang
"Ik had een scheurtje in de kransslagader", gaat Sandra verder. "Dat gebeurt vaak bij jonge vrouwen zonder enige waarschuwing."
"Ik ben natuurlijk geen expert, maar als je jong in de overgang komt, gaat dat meer dan gemiddeld gepaard met jong hartklachten krijgen omdat je vrouwelijke hormonen jou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dus ik denk dat het wel degelijk verband met elkaar houdt."
'Jij kent je lijf het beste'
Naast hartklachten, kreeg Sandra ook last van mentale klachten. Haar oude huisarts was inmiddels met pensioen en dus maakte ze een afspraak bij haar nieuwe huisarts. "En die arts vond ik zo verfrissend. Ik vertelde wat ik doormaakte en zij stelde voor om bloedonderzoek te doen om hormoonlevels te bepalen."
De art zei: "Jij kent je lijf het beste dus jij voelt alle veranderingen die er plaatsvinden. Nou dat vond ik zo'n verademing en voor mij was het op dat moment ook zo. Dus toen heb ik voor mijzelf echt erkend: ja ik ben in de overgang. Dat was 7 jaar later, in 2017."
Erkenning zorgt voor vrijheid
De erkenning werkt helend voor Sandra. "Je snapt de dingen beter, dan weet je waar het vandaan komt. Dan kun je ruimte geven aan dat wat er is in plaats van het weg te stoppen en het maar te ontkennen."
Sandra is nu 51 jaar oud en de overgang ligt achter haar. "Het voelt een beetje als herboren vrijheid."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.