"Wat ze aten weet ik niet maar het stonk vreselijk", zegt Ozkan Dincer. Zijn buren kookten Pakistaans met de deur wagenwijd open. "Elke dag die stank, onze vloer spekglad van de oliedamp." Om te voorkomen dat het escaleert, belt hij buurtbemiddeling.

Burenruzies kunnen ons allemaal overkomen en kunnen soms flink uit de hand lopen. Het best kun je natuurlijk ruzie met je buren voorkomen, maar als het toch misloopt kan buurbemiddeling een oplossing bieden.

'Ik was bang dat ik gekke dingen ging doen'

Zijn nieuwe buren kookten met scherpe kruiden en heel veel olie. "Elke avond en soms zelfs ' s nachts", vertelt Ozkan Dincer in zijn flat in Amsterdam Zuidoost. "Ik vroeg keer op keer of ze de deur naar onze gezamenlijke hal wilde dichtdoen. Tevergeefs. De vloer was zo glad van de olie dat mijn vrouw drie keer is uitgegleden. Ze had pijn in haar heup en moest naar het ziekenhuis."

Het is voor Ozkan de druppel die de emmer deed overlopen. "Toen werd ik zo boos dat ik briesend aan de deur stond bij de buren. Het dreigde uit de hand te lopen. "Ik was bang dat ik gekke dingen ging doen, met de buurman op de vuist zou gaan. Je wilt dat niet, je wilt een goede relatie met je buren, maar het lukte niet", zegt Dincer. "De politie adviseerde toen buurtbemiddeling."

Een burenruzie werd Ozkan bijna teveel: "Ik wilde gekke dingen doen. Maar dat is ook geen oplossing." audio-play
Een burenruzie werd Ozkan bijna teveel: "Ik wilde gekke dingen doen. Maar dat is ook geen oplossing."

Neutrale buurtbemiddelaars

Wat Dincer overkomt, kan iedereen overkomen. Buurtbemiddelaar Minte van de organisatie Beter Buren wijst erop dat een conflict met buren ons allemaal kan overkomen. "Als iemand aan jouw veilige plek, jouw woning tornt, dan kan dat zó'n heftige emotie oproepen. Neutrale buurtbemiddelaars kunnen dan helpen."

Mensen hebben soms niet meer de vaardigheden om rustig met elkaar in gesprek te gaan, omdat de relatie zo is ontspoord. "Ik had laatst een gesprek met buren die al 18 jaar ruzie hadden. Ze wisten zelf niet eens meer waarom."

Concrete afspraken

Wat volgens Minte helpt is naar beide partijen luisteren, de emoties laten zakken en dan de buren zelf een oplossing laten bedenken. "Belangrijk daarbij is zoveel mogelijk concrete afspraken te maken. Dus niet 'minder muziek draaien', maar bijvoorbeeld 'niet meer na tien uur 's avonds muziek draaien'."

"Al wordt niet alles direct opgelost, het is toch een seintje om rekening met de buren te houden. Eigenlijk heeft onze komst altijd wel een effect", zegt ze.

audio-play
Hoe voorkom je een ruzie met je buren?

Bente London van buurtbemiddeling Beter Buren geeft drie tips om ruzie met je buren te voorkomen.

Toename burenruzies verwacht

De stijging van het aantal burenruzies zal doorzetten, verwacht Bente London, directeur van Beter Buren. "We kennen elkaar steeds minder. We weten wel wat onze vrienden in Australië eten, maar van onze buren weten we vaak heel weinig."

"Je hoeft geen vrienden te zijn, maar het is belangrijk wel wat te weten van je buren. Heb je nachtdiensten, ben je ziek, terwijl je buren een feestje willen geven. Dat zijn basale dingen die je van elkaar moet weten, zodat je rekening met elkaar kunt houden", zegt London.

info

Stijgend aantal burenruzies

Meer dan 80 procent van de gemeenten in Nederland biedt buurtbemiddeling aan. Vorig jaar waren er 17.000 meldingen van burenruzies, 2000 meer dan het jaar daarvoor. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal meldingen met maar liefst 40 procent.

De top drie van meldingen:

  1. Geluidsoverlast
  2. Pesterijen
  3. Buitenproblemen' als een verkeerd geplaatste schutting, overhangende takken of de rook van een barbecue

Ozkan groet zijn buren weer

De deur niet meer open zetten tijdens het koken, een nieuwe afzuigkap en samen de hal schoonmaken. De ruzie tussen Ozkan Dincer en zijn buren is uitgesproken en opgelost. De stank is een stuk minder en de buren groeten elkaar weer.

"Ik heb zelfs mijn slaapkamermeubels verkocht aan hen laatst. En de buren kwamen eten brengen. Het was lekker, al blijf ik mijn neus dicht houden bij het eten", lacht Ozkan Dincer.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.