Een rondje door de buurt lopen in de lunchpauze kennen we allemaal, maar sommige mensen hebben van wandelen zelfs een onderdeel van hun werk gemaakt. Want thuiswerken en wandelen blijken héél goed samen te gaan.
Wie het wandelen bijvoorbeeld op een nieuwe manier heeft uitgevonden in de coronacrisis, is PJ Beers. Hij werkt als lector op de Hanze Hogeschool en is onderzoeker bij Drift. En vergaderen in zijn kantoorbaan? Dat doet hij tegenwoordig vaak wandelend in de buitenlucht.
Wandelvergadering
"Ik vergader vooral veel wandelend met mijn samenwerkingspartners. We voeren dan verkennende gesprekken, of juist gesprekken over de toekomst. De vergaderingen die we wandelend doen zijn vooral strategische gesprekken, want een heel whiteboard volschrijven gaat dan natuurlijk niet", vertelt PJ.
Goed voor de creativiteit
Wandelend vergaderen is niet alleen een goede manier om nu toch collega's te spreken, ook worden de vergaderingen er beter van, vindt PJ: "Als je wandelt denk je helderder en het is goed voor de creativiteit."
Ook zijn dit soort wandelingen niet alleen voor het professionele aspect, maar ook om elkaar privé te blijven spreken. "Je vraagt toch sneller even hoe het met iemand gaat. Ik denk dat je zelfs dichterbij komt dan op kantoor. Alles is daar zo vluchtig. Tijdens het wandelen vertraag je juist."
Wandelen naar je thuiswerkplek
PJ is dan ook vast van plan zijn wandelvergaderingen erin te houden als de coronapandemie voorbij is. Ook zijn wekelijkse check-ins met zijn collega's doet hij het liefst wandelend. "Laatst zelfs een keer in de regen, want ik móést er echt even uit."
Ook Roosmarie Aelmans heeft er een bijzondere nieuwe wandelgewoonte bij. Zij wandelt iedere ochtend een halfuurtje of drie kwartier voor haar werk, als een soort reistijd. "Ik doe dit al sinds 15 maart. Ik wandelde voor corona altijd naar het station en nam de trein van Rotterdam naar Amsterdam. Nu wandel ik een rondje door Rotterdam, als woon-werkverkeer."
'Ik heb altijd mijn haar en make-up netjes'
En daarna? Dan schuift ze weer vrolijk aan op haar thuiswerkplek. "Er zit door het thuiswerken geen verschil meer tussen werk en privé. Ik heb gewoon structuur nodig. Ik zie collega's die het niet uitmaakt hoe laat ze opstaan of dat ze ongekamde haren hebben. Maar ik sta elke dag op dezelfde tijd op, föhn mijn haar netjes en ga in de make-up."
"Ik werk in de consultancy, dus als ik niet uitkijk dan werk ik dag en nacht. Daarom is het voor mij zo belangrijk dat ik een soort scheiding heb. Anders zit je de hele tijd binnen", vertelt ze.
Foto's voor een zieke vriend
Daarbij gebruikt Roosmarie haar ochtendwandeling ook om contact te leggen met een goede vriend. "Hij heeft ALS en zit nu veel thuis. Wij hebben samen in Rotterdam gestudeerd en tijdens mijn wandelingen maak ik bijvoorbeeld foto's die ik naar hem stuur."
"Ook maak ik weleens opnames van de stadsgeluiden, of vertel ik een verhaal als ik ergens langsloop van vroeger. Als hij wakker is, kan hij zo echt met me meekijken. Zoveel heeft hij niet meer en iedere aandacht is dan fijn."
Maak van wandelen je baan
"Het mooie aan wandelen is: iedereen kan het doen. Je hebt er niets voor nodig. En laten we wel wezen: we kunnen verder ook niet zoveel. Maar ik zie nu ook veel jonge mensen wandelen en dat vind ik erg leuk om te zien. Het is niet meer alleen van de afritsbroeken-types", vertelt Roosmarie.
En dan zijn er ook nog mensen die van wandelen hun werk gemaakt hebben in coronatijd. Ciska Winter deed een opleiding tot wandelcoach en helpt nu mensen die vastlopen op stress- en burnout klachten. Niet in een praktijkruimte of achter een laptop, maar lekker aan de wandel - op afstand - in de natuur. "Mensen zitten al de hele dag achter een scherm, ik merk dat mensen het heel fijn vinden om buiten in gesprek te zijn", zegt Ciska.
'Het is iets om naar uit te kijken op een dag'
Het wandelen begon voor Ciska eigenlijk bij haar baan in de zorg. Ze werkt als verpleegkundige en teamleider in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Ze biedt medewerkers de mogelijkheid om de jaargesprekken, die ze normaal gesproken in een kantoor voert, nu al wandelend buiten te doen. "Heel veel collega's geven aan dat ze graag naar buiten willen. Het is echt iets om naar uit te kijken op zo'n dag. Ik moedig mijn collega-teamleiders ook echt aan om dit te doen."
Inmiddels heeft ze naast haar baan in de zorg een eigen bedrijf, waarbij ze mensen met stress-gerelateerde klachten al wandelend coacht. "De natuur zorgt voor rust en daarnaast zorgt letterlijk in beweging zijn er ook voor dat je makkelijker een stap kunt zetten in je leven. Als je vastloopt, is het beste wat je kunt doen een blokje om gaan."
'Wandelen werkt gewoon'
Ciska kan haar coachingswerk makkelijk wandelend doen. Alles wat ze in de natuur tegenkomt, kan ze juist gebruiken in haar werk. "Ik neem nu heet water mee in een thermoskan voor koffie en thee, iets lekkers en af en toe een blaadje om wat op te schrijven. Dat is echt alles wat je nodig hebt."
"Mensen hunkeren naar het live-contact, dat is ongelofelijk. Wij mensen zijn daar ook voor gemaakt", zegt Ciska. En zij wil na de coronapandemie absoluut niet coachen in een praktijk. "Ik houd dit er zeker in, het is echt een lichtpuntje van mijn dag. Wandelen werkt gewoon."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.