Moeten we het leger inzetten om de avondklokrellen de kop in te drukken? Ja, zegt PVV-leider Geert Wilders. Ook burgemeesters sluiten het inzetten van militairen niet uit. Rutte zegt dat het nu niet nodig is. Het leger wordt namelijk al ingezet.
Sinds de invoering van de avondklok loopt het op sommige plekken uit de hand. Sommige mensen vinden dat er veel harder moet worden opgetreden dan er tot nu toe wordt gedaan. Uit onderzoek onder leden van het EenVandaag opiniepanel blijkt dat 64 van de mensen het inzetten van het leger een goede zaak vinden. De Tweede Kamer steunt Wilders niet, bleek vanmiddag in het debat.
Marechaussee is militair
"Eigenlijk wordt het leger al ingezet", zegt defensie-expert Peter Wijninga. "De marechaussee wordt ingezet om de politie te ondersteunen, en dat is een militaire politie en onderdeel van de krijgsmacht. Dat gebeurt heel vaak bij dit soort rellen, daar zijn structurele afspraken over."
Echte grondsoldaten inzetten in camouflage-uniform en met wapens, daar moet je volgens Wijninga echt niet aan beginnen bij de rellen van de afgelopen dagen. Dat werkt volgens hem juist alleen maar escalerend. "En dat moeten we niet willen. Het kan, als de situatie daar om vraagt, maar dat is nu nog niet aan de orde." Dat zegt ook premier Rutte. De politie geeft aan het goed aan te kunnen nu, dus daarom is verder inzet van het leger nu niet nodig.
Leger inzetten
De laatste keer dat de Nederlandse staat het leger tegen haar eigen burgers inzette, is al een tijdje geleden. "De recente geschiedenis kent een drietal oproeren waarin soldaten schoten op betogers. Dat was in 1886, de palingoproer met 25 doden. In 1917 de aardappeloproer met 5 doden tot gevolg. De laatste keer was in 1934, tijdens het Jordaanoproer."
"En sinds die tijd is men uiterst terughoudend met gewapende militairen op straat om relschoppers te lijf te gaan", zegt Wijninga.
'Barpraat'
De komende tijd kunnen we dus in de straat geen rijdende tanks verwachten. En dat sommige burgemeesters daar toch op zinspelen, is opmerkelijk te noemen, zo vindt Wijninga.
"Ik zou het barpraat willen noemen. Ik begrijp de emotie van burgemeesters, ze voelen zich machteloos en gefrustreerd, maar juist op dit moment is het zeer belangrijk om niet op basis van emotie te acteren, maar het gezonde verstand te blijven gebruiken."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.