Teams van het Nederlandse Rode Kruis staan klaar om naar Sint-Maarten te vertrekken, maar het is ongewis wanneer ze kunnen vertrekken. Het eiland is na de verwoestende orkaan Irma vrijwel afgesneden van de buitenwereld. Ook het contact verloopt zeer moeizaam. “Zelfs met satelliettelefoons lukt het nauwelijks'', vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis aan het ANP.
Vanuit Nederland wil het Rode Kruis om te beginnen onder meer teams sturen die gespecialiseerd zijn in het opnemen van de schade. “Zij kunnen onder meer beelden met drones maken, zodat we kunnen inventariseren welke hulp nodig is. We hopen zo snel mogelijk de noden in kaart te brengen en meer mensen en goederen die kant op te krijgen. De situatie is heel moeilijk in te schatten.''
De hulpverlening komt op dit moment vooral van het leger. Daarnaast heeft het lokale Rode Kruis volgens de woordvoerster twintig tot dertig hulpverleners, die hulp krijgen van een groep collega's die al eerder zijn afgereisd.
Nederlandse toeristen
Er zijn zeker 2400 Nederlandse toeristen in het gebied dat door orkaan Irma getroffen is. Dat meldt het ANP op basis van reisorganisatie TUI. De organisatie zegt dat er slechts vier mensen op St. Maarten zitten, die allemaal veilig zijn. De andere toeristen zitten in onder andere de Dominicaanse Republiek en op Cuba.
Er zijn inmiddels tien doden gevallen door Irma op de Bovenwindse Eilanden. De schade op Saba en St. Eustatius lijkt relatief mee te vallen, de schade op St. Maarten is zeer groot. Dat meldt de marine.
Die is met twee schepen, de Pelikaan en de Zeeland, actief in het gebied om hulp te verlenen. Door de orkaan is er ernstige schade aan de infrastructuur op het eiland. Op dit moment kunnen vliegtuigen niet landen, wat hulp bemoeilijkt.
"Het is van belang om zo snel mogelijk duidelijk te krijgen hoe de situatie precies is op de grond", zegt minister Plasterk. "Er is één noodlanding geweest om mensen naar het ziekenhuis te brengen. Vanmiddag komt ook de Pellikaan aan, een ondersteuningsvaartuig. Zowel dat schip als de Zeeland hebben middelen aan boord om vers drinkwater te maken."
Later vandaag vliegen er twee Nederlandse vliegtuigen richting het gebied. Aan boord zitten militairen die hulp kunnen verlenen.
"De inzet is zeer vergelijkbaar met die van Frankrijk", zegt premier Rutte in reactie op een vraag over het verschil aan informatie tussen het Franse en Nederlandse deel. Vanuit het Franse deel komt meer informatie. "Bij ons zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld", zegt Rutte. Het beeld blijft onduidelijk.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.