Als je ex de kinderen meeneemt naar het buitenland is een rechtszaak in het betreffende land vaak de enige kans om ze nog terug te zien. Maar dit kan extreem duur uitpakken. Zo duur dat lang procederen onmogelijk wordt met alle gevolgen van dien.

De 41-jarige Richard van Hoolwerff is er heel duidelijk over: "Ik wilde nooit alleen maar een vakantievader zijn. Ik wilde er zijn voor mijn kinderen, hun boterhammen voor school smeren in de ochtend, verhaaltjes voorlezen, ze troosten. Gewoon een vader in hun leven waar ze op kunnen bouwen."

Relatie op de klippen

Maar het heeft anders uitgepakt: de kinderen van Richard zijn inmiddels 3 en 4 jaar oud en verbleven de eerste jaren van hun leven in Ivoorkust, waar zowel hij als ook zijn ex-partner in die tijd werkten. Toen hun relatie op de klippen liep gingen ze er gezamenlijk over nadenken waar ze in de toekomst zouden gaan wonen.

"Den Haag was toen een optie, daar waren goede internationale scholen, en je was zo in Engeland, want dat is waar mijn ex vandaan komt. We zaten ook te praten over een oplossing waarin onze dochter en zoon een deel van de tijd bij mij zouden wonen in Nederland, en een deel van de tijd in Engeland bij hun moeder", vertelt hij.

Kinderen van de ene op de andere dag verdwenen

In maart 2018 veranderde deze situatie opeens. Toen Richard op een avond thuiskwam van zijn werk waren zowel zijn ex-partner als ook zijn jonge kinderen opeens verdwenen. Achteraf bleek dat de moeder beide kinderen mee had genomen naar Engeland. "Haar idee was om zich daar blijvend te vestigen met de kinderen en om mij op afstand te houden. Maar dat was voor mij geen optie. Ik miste de kinderen vreselijk en wilde co-ouderschap en een gelijkwaardige omgangsregeling."

Om dat te bereiken zat er voor Richard niets anders op dan een Engelse advocaat in de arm te nemen en een rechtszaak te beginnen. "Dat was heel erg duur, het heeft me financieel aan de rand van de afgrond gebracht. Ik moest geld lenen van mijn familie en van vrienden om de almaar oplopende kosten van de rechtszaak te kunnen betalen. Vreselijk vond ik dat."

info

Kinderontvoeringen naar het buitenland

In 2018 werden er 147 kinderen vanuit Nederland naar het buitenland ontvoerd. Top 5 landen waar kinderen naartoe worden ontvoerd:

1. Duitsland
2. Polen
3. België
4. Turkije
5. Spanje

Bron: Centrum Internationale Kinderontvoering

Schuld van 70.000 euro

De schulden die Richard moest maken om zijn advocaat te kunnen betalen, zijn inmiddels opgelopen tot zo'n 60.000 Engelse pond, dat is ruim 70.000 euro. Geholpen heeft het allemaal niet: op 17 oktober 2019 bepaalde de Britse rechter dat de kinderen bij hun moeder blijven wonen. Richard mag de kinderen binnen deze regeling een beperkt aantal weken per jaar zien. "Ik vind dit een vreselijke beslissing, waar ik me niet bij had willen neerleggen, maar dat móet nu want in hoger beroep gaan kon ik simpelweg niet meer betalen. Het geld is weg, en mijn kinderen zijn ook weg."

Richard probeert zijn schulden af te lossen, maar dat is nog een hele kluif. "Ik wil alles graag zo snel mogelijke terugbetalen, maar het is gewoon veel geld. Ik kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Ik vind het ook heel naar voor mijn ouders en de rest van mijn familie. Ze steunen me enorm en hebben me financieel geholpen gedurende de rechtszaak, maar ook zij moeten nu hun kleinkinderen of hun neefje en nichtje missen."

Lees ook

Noodfonds om ouders niet in de kou te laten staan

Volgens Richard moet er iets veranderen om ouders die in het buitenland voor de voogdij van hun kinderen strijden te helpen: "Ik denk dat een fonds een oplossing kan bieden waarmee de overheid ouders steunt die in zo'n lastige situatie terechtkomen. Zodat ze naast de psychische stress, het verdriet en alle spanningen, niet ook nog in financiële nood komen."

Met zo'n fonds zouden mensen die in een vergelijkbare situatie zitten volgens Richard enorm geholpen zijn. "Het gaat tenslotte om kinderen die ook de Nederlandse nationaliteit hebben. Zo'n fonds zou bijvoorbeeld inkomensafhankelijke hulp kunnen verstrekken bij een rechtszaak in het buitenland of geld voorschieten op basis van een rentevrije lening."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.