De provincie Overijssel is medeschuldig aan verzakkingen van honderden huizen aan het kanaal Almelo-De Haandrik, blijkt uit nieuw onderzoek. De vraag is nu of bewoners alle schade vergoed krijgen. 'Groningen in het klein' noemt SP'er Sandra Beckerman het.

Verzakte gevels, scheuren in muren en kelders die blank staan. De eerste meldingen van schade in het Twentse gebied werden 3 jaar geleden al gedaan. Maar nog altijd is er geen snelle oplossing voor de bewoners in zicht: "Dit dossier komt in het rijtje van de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen", zegt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

Slachtoffers steeds verder beschadigd

"Er wordt onderzoek op onderzoek gestapeld. Bewoners moeten eindeloos wachten, ze worden niet serieus genomen of worden zelfs gewantrouwd."

SP-Kamerlid ziet een duidelijke parallel tussen alle dossiers waar de overheid slecht handelt. "En ondertussen raken niet alleen de huizen steeds erger beschadigd, maar vooral de slachtoffers zelf."

info

Wat is er aan de hand?

Zo'n 400 huizen langs het Twentse Kanaal Almelo-De Haandrik zijn fors beschadigd. De problemen begonnen na het uitbaggeren van het kanaal.

De provincie Overijssel besloot in 2009 dat het kanaal uitgediept moest worden om het bevaarbaar te maken voor zwaardere schepen tot wel 700 ton. Die moeten kunnen varen door het Kanaal Almelo-De Haandrik. Om het kanaal hiervoor geschikt te maken werd het uitgediept. Bewoners vermoeden dat de verzakkingen verband houden met de werkzaamheden.

Nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Deltares wijst uit dat de veengrond en de lage waterstanden in het gebied de belangrijkste oorzaak van de verzakkingen zijn. De werkzaamheden aan het kanaal zouden de verzakkingen versneld hebben.

audio-play
Zo kunnen de werkzaamheden schade aan de omliggende huizen hebben veroorzaakt.

Vertrouwen in burger

De provincie Overijssel maakt woensdag bekend welke actie wordt ondernomen naar aanleiding van het nieuwe onderzoeksrapport. Maar volgens Beckerman had de provincie jaren geleden al moeten ingrijpen.

"Als mensen zeggen dat ze schade hebben, moet daar direct naar worden geluisterd", zegt ze resoluut. "In plaats van dat continu het probleem kleiner wordt gemaakt en op onderzoeken wordt gewacht, moet er direct een aanpak komen waarin ook de burger zeggenschap heeft."

De manier waarop de overheid met mensen is omgegaan heeft voor meer schade gezorgd dan de aardbevingen zelf, zegt Beckerman.

Het patroon herhaalt zich

Het Kamerlid maakt zich boos over het herhalende patroon. "Nu beginnen we pas na jaren met werkzaamheden aan woningen", ziet Beckerman.

"Maar als je die schade eerder oplost, dan is het veel goedkoper én sleep je bewoners niet door zo'n slopend traject. Het begint allemaal met vertrouwen in de burger."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.