Bestuurders en party-organisatoren houden nog steeds onvoldoende rekening met de veiligheid van massa-evenementen. Verplichte landelijke richtlijnen voor de veiligheid rond evenementen moeten daar verandering in brengen. Tot die conclusie komen de politievakbonden ACP en NPB - een jaar na de strandrellen in Hoek van Holland in EenVandaag. Komende zaterdag is het jaar geleden dat Nederland werd geschokt door de meest gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politiemensen ooit. Het strandfeest Sunset Grooves ontaardde in een levensgevaarlijke veldslag met fatale gevolgen.
Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zijn nog veel maatregelen nodig om risico’s op herhaling van Hoek van Holland te beperken. Hij wil dat politie adviezen aan burgemeesters voortaan openbaar worden, zodat burgers voortaan ook zelf kunnen zien hoe veilig een evenement is en de buitenwereld kan zien of de burgemeester – die de uiteindelijke vergunning verleent - zich aan dat advies houdt. Daarnaast vindt hij het invoeren van landelijke veiligheidseisen waaraan elk evenement waar dan ook aan moet voldoen bittere noodzaak: “Wat we nu zien is dat evenementenbureaus door heel Nl heen gaan shoppen bij verschillende gemeenten. Omdat de toetsing van vergunningen overal verschillend is. Dat is niet fair en het levert risico’s op die we niet willen. Veiligheid moet overal hetzelfde zijn. En daarom dus: een landelijke richtlijn voor gemeenten die overal hetzelfde is.”
Voorzitter Han Busker van de Nederlandse politiebond steunt het pleidooi voor landelijke afspraken. Betere landelijke coordinatie is noodzakelijk. Hij constateert dat een jaar na Hoek van Holland er nog onvoldoende alert wordt omgegaan met veiligheidsrisico’s, vooral door bestuurders. “Het is vaak belangrijker dat het evenement doorgaat, omdat dat goed is voor het profileren van de gemeente. En dat ze minder rekening houden met de veiligheid. En als ze er al rekening mee houden, dan overvragen ze. Wij zien een toenemende inzet van ME bij evenementen is. Omdat men wel het risico ziet, maar dat ook helemaal wil uitsluiten. En dat betekent weer een enorme belasting voor de Nl politie. En daar zijn gewoon grenzen aan. Daarom: coordineer dat nou goed, maak landelijke afspraken. En ga niet zomaar evenement organiseren en op het laatst roepen; o ja ik heb ook nog even vijftig agenten nodig.”
Van de Kamp wil ook nog een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Dat moet uitwijzen of alle gemeenten en politieregio’s de de lessen van Hoek van Holland hebben geleerd.
EenVandaag spreekt morgen exclusief met de agenten die destijds bij de strandrellen aanwezig waren. Het is voor het eerst dat de agenten op televisie hun verhaal doen. Een van de agenten schoot gericht op Robby van der leeden, de 19-jarige Rotterdammer die bij de rellen omkwam. De ouders van Robby willen dat de politieman alsnog vervolgd wordt door justitie voor het doden van hun zoon.
Komende zaterdag is het jaar geleden dat Nederland werd geschokt door de meest gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politiemensen ooit. Het strandfeest Sunset Grooves ontaardde in een levensgevaarlijke veldslag met fatale gevolgen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.