Wél een vliegbrevet op zak maar géén baan als piloot om je schuld van een ton af te lossen. Voor veel jonge piloten was dat tot voor kort de realiteit, maar die tijden lijken nu voorbij. De economie trekt aan en veel vliegmaatschappijen vrezen een tekort aan piloten. Zelfs het Duitse Lufthansa komt nu in Nederland shoppen om de cockpits ook in de toekomst te kunnen vullen. 

En dat doen ze niet met lege handen. Het studiegeld aan de vliegschool van Lufthansa bedraagt namelijk zesenzestigduizendeuro. Dat is aanzienlijk minder dan een ton, de gangbare prijs voor een opleiding tot piloot. Daar bovenop krijgen studenten een bonus van twintigduizendeuro op hun rekening gestort bij aanvang van de opleiding. Dat geld kunnen de studenten bijvoorbeeld gebruiken om een deel van hun lening mee af te lossen of om huisvesting van te betalen maar ze kunnen er ook een autootje van kopen. 

“Er is een enorme behoefte aan afgestudeerde piloten”, zegt Charlotte Schmitz van ATC vliegopleidingen in Nijverdal, de Nederlandse opleider die de selecties voor Lufthansa uitvoert. “Lufthansa is enorm aan het groeien. Ze hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen overgenomen, het routenet wordt uitgebreid en er zijn nieuwe vliegtuigen besteld.” Met name de kleinere dochtermaatschappijen Eurowings, TUI Germany en Brussels Airlines staan te springen om piloten.

Jongensdroom

De aantrekkingskracht van de cockpit lijkt nog altijd niet te zijn uitgewerkt op veel jongens en meisjes. Bij ATC staan gegadigden rijen dik voor de deur. Volgens Lufthansa zijn die mensen hard nodig op korte termijn. “In de toekomstvisie van Lufthansa passen zo’n 500 nieuwe piloten per jaar. Die moeten allemaal nog opgeleid worden”, vertelt Charlotte Schmitz van Aircrew Training Center. Hoewel de opleiding geen garantie biedt op een baan krijgen de studenten, direct na het afronden van hun opleiding, wel voorrang voor een sollicitatie bij Lufthansa.        

Het lijkt dus goed te gaan met de luchtvaartsector. Uit een recent onderzoek blijkt dat er in 2027 zo’n 225.000 extra piloten nodig zijn, die nog niet zijn opgeleid. Ook bij een van de oudste vliegscholen van Nederland, de KLM Flight Academy in Eelde, zien ze de vraag toenemen. Directeur John Hayward verwacht dat ze bij de KLM per jaar ook weer zo’n tachtig tot honderd nieuwe piloten nodig hebben. “Op dit moment studeren er bij ons nog zo’n zestig nieuwe piloten af per jaar”, aldus Hayward.

Structureel te weinig mensen opgeleid 

Dat is volgens luchtvaarteconoom Rogier Lieshout nou juist het probleem. Volgens hem zijn er de afgelopen jaren te weinig nieuwe piloten opgeleid waardoor er nu een schaarste ontstaat bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. “Tijdens de vorige economische crisis zijn er eigenlijk te veel piloten opgeleid. Dat leidde tot een overschot aan pas afgestudeerde piloten, die werkloos thuis zaten. Dat schrok nieuwe potentiële studenten af en banken werden steeds terughoudender in het verstrekken van nieuwe leningen aan studenten. Dat zorgde voor minder instroom bij de vliegopleidingen.”

Zo erg als tijdens de economische crisis zal het volgens Lieshout niet meer worden. De verwachting is dat de vraag naar luchtvaart de komende twintig jaar met zo’n 3 tot 4% zal toenemen in Europa. “Dat betekent ook dat de vraag naar piloten zal blijven toenemen”, aldus Lieshout. Toch waarschuwt hij ook voor het grillige karakter van de luchtvaartsector. “Als het economisch even tegen zit merk je dat meteen. Dat betekent ook dat de vraag naar nieuwe piloten zo weer opgedroogd kan zijn als het even tegen zit.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.