De vraag naar zorg stijgt explosief, terwijl de beroepsbevolking krimpt. Deskundigen noemen dat de zorgkloof. In Noord-Limburg zorgt die kloof er nu al voor dat er geen mensen te krijgen zijn in de zorg.

"Dit is een appartement waar je zelfstandig kunt wonen terwijl je intensieve verpleeghuiszorg krijgt", vertelt innovatiemedewerker, Petra van Wijlick. Ze geeft een rondleiding in de wijk De Nieuwe Munt in Tegelen, Noord-Limburg. Het is een wijk waar de zorg van de toekomst wordt vormgegeven: mensen die hulpbehoevend zijn wonen tussen mensen die geen zorg nodig hebben.

Luisteren

'Op een nieuwe manier denken over de zorg'

In het appartement staat een opgemaakt bed naast een tillift. Toch woont er niemand. Oorzaak: personeelstekort. Van de 100 zorg-appartementen die er in Tegelen zijn, staan er door personeelstekort 10 leeg.

Die tekorten zijn een grote zorg voor Marc van Ooijen, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Zorggroep. "De zorgvraag zal in 2040 verdubbeld zijn ten opzichte van vandaag terwijl de beroepsbevolking 10 à 20 procent krimpt." De zorgbestuurder roept daarom op tot een nieuwe manier van denken over zorg. "We zullen per buurt, per wijk moeten gaan kijken: wat kunnen de mensen doen voor hun naasten want op hen zullen we in de toekomst een groter beroep moeten doen."

Luisteren

Mantelzorgers

Nadine Smits is wijkverpleegkundige voor De Zorggroep. Onderweg op haar ronde in het Noord-Limburgse Reuver vertelt ze over de gevolgen van de wachtlijsten voor verpleeghuizen. "Eerst wachtten mensen zes à acht weken, nu is het zo 3 of 4 maanden. En dan kunnen de mantelzorgers het soms niet meer aan en dan moet er heel vaak een crisisteam aan te pas komen."

Zorgbestuurder Van Ooijen benadrukt dat zijn De Zorggroep zich verantwoordelijkheid voelt maar het alleen niet kan. "Als er meer mantelzorgers langer mantelzorg willen zijn, krijg je minder snel de noodzaak naar het verpleeghuis te gaan."

Luisteren

Ergeren aan de gemeente

Ondersteunen van mantelzorger is dan wel cruciaal. Bijvoorbeeld bij huishoudelijke hulp, betaald door de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Nadine Smits neemt ons mee naar een echtpaar dat beiden thuiszorg ontvangt en onlangs een beroep deed op de WMO. Na een keukentafelgesprek kregen ze twee uur en veertig minuten hulp. "Maar toen m'n man die Parkinson heeft zei dat hij dan af en toe ook nog maar de stofzuiger kon pakken, ging er prompt twintig minuten af", vertelt de cliënt van wijkverpleegkundige Nadine Smits. "Dit huis krijg je niet schoon in die tijd."

Zorgbestuurder Van Ooijen ergert zich groen en geel aan de opstelling van gemeenten. Hij ziet dat gemeenten vooral bezig zijn met de begroting sluitend krijgen, maar dat er geen enkele visie is op de toekomst van de ouderenzorg in hun gemeente. "Oog op het structurele probleem dat we hier hebben en de zorg die anders moet, dat is er niet."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.