Het vaccinatieproces is in volle gang. Maar kwetsbare jongeren vallen in Nederland buiten de boot. Pas vanaf 18 jaar wordt er geprikt. De 16-jarige chronisch zieke Milan hoopt dat hij toch aan de beurt komt.

Hij heeft sinds het begin van de coronacrisis geen schoolbank meer gezien. Milan Altena uit Zutphen heeft de spierziekte FSHD en door bewegingstekort ernstig overgewicht. Samen met zijn ouders en zusje verblijft hij uit angst voor het virus al sinds maart in thuisquarantaine. Hij is gefrustreerd: "Je zit continu in je hoofd te denken, als dat vaccin komt, heb je weer wat meer vrijheid. En dan komt dat vaccin niet."

Maanden in quarantaine

Al maanden wacht Milan met smart op een vaccin. Het zou dé oplossing zijn om zorgelozer een stap buiten de deur te kunnen zetten. "We zitten al vanaf het begin van de coronacrisis binnen. Zelfs mijn dochter van 12 kan niet naar school omdat het risico op besmetting te groot is", vertelt Milans moeder Jeanette Altena. Maar nu er eindelijk geprikt wordt, komt Milan vanwege zijn leeftijd niet in aanmerking.

Jeanette Altena: "De GGD, het RIVM, het ministerie...niemand kan ons helpen"

Nederland heeft namelijk besloten om jongeren onder de 18 niet te vaccineren. Terwijl het Pfizer-vaccin als enige coronavaccin wel is getest op jongeren van 16 en 17 jaar. "Die zou Milan dus kunnen krijgen", zegt Jeanette wanhopig. "Ik heb al gebeld met de GGD, het RIVM en ook brieven gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, maar niemand kan ons helpen. Ook de huisarts kan het niet doen, want het Pfizer-vaccin wordt alleen gegeven via de GGD."

Onder de 18 geen prik

Om te voorkomen dat hele gezinnen thuis moeten blijven, roept patiëntenorganisatie Kind en Ziekenhuis op om zo snel mogelijk beter te onderzoeken of ernstig zieke kinderen gevaccineerd kunnen worden. In Nederland zijn 10.000 kinderen met een chronische ziekte zelfs afhankelijk van een verpleegkundige thuis. "Het is dan heel slecht uit te leggen dat zij niet gevaccineerd kunnen worden", zegt Hester Rippen van de patiëntenorganisatie. De GGD volgt het vaccinatiebeleid van het ministerie: onder de 18 wordt er niet geprikt. Volgens Rippen moet daar een uitzondering op gemaakt kunnen worden.

Vaccinproducent Pfizer geeft aan dat het recent ontwikkelde coronavaccin inderdaad getest is op jongeren vanaf 16 jaar. In tegenstelling tot Nederland hebben landen als het Verenigd Koninkrijk en Finland kwetsbare jongeren vanaf 16 jaar daarom wel opgenomen in de vaccinatieplanning.

Lees ook

Grote gevolgen

"Naast de fysieke impact is vooral ook de sociale impact van een lockdown op een kind of jongere veel groter dan op een volwassene", vult Hester Rippen aan. "Als ze dan óók nog eens chronisch ziek zijn, heeft het grote gevolgen." Rippen vindt dat er al op tijd moet worden stilgestaan bij deze groep. "Er is nog niet eerder aan gedacht."

Voorrang op het vaccineren hoeft wat Jeanette betreft niet. "Als we maar uitzicht hebben op een datum, dat we weten dat ook Milan aan de beurt komt." Ze hoopt dan ook dat het vaccinatiebeleid wordt aangepast. "Het is heel gek dat gezonde 18-jarigen straks wel gevaccineerd zijn, en zieke 16- en 17-jarigen niet."

audio-play
AVROTROS

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.