Pas op als je een mail krijgt van een vriend waarin een Google Docs link staat. Als je de link opent bestaat de kans dat je gehackt wordt.

Een groot aantal nepmails wordt op dit moment verspreid onder mensen met Google-accounts. De mail doet alsof iemand uit de contactenlijst van de gebruiker een Google Doc heeft gedeeld. Maar als je doorklikt, kom je op een inlogscherm van Google terecht om daarna 'door te gaan naar Google Docs'. In wezen wordt hiermee toestemming gegeven aan een schadelijke web-app die zich 'Google Docs' noemt om het mailaccount en adresboek van de gebruiker in te zien. Op die manier kunnen er spamberichten naar anderen in het adresboek worden gestuurd met opnieuw dezelfde link.

Google zegt het probleem inmiddels te hebben opgelost, maar roept gebruikers alsnog om het meteen aan het bedrijf te melden als zij dergelijke mails ontvangen.

Overigens kampte Google Drive woensdagavond ook met een storing, meldt Downdetector, al is onbekend of dat iets met de aanval te maken heeft. Het Google Drive-team laat op Twitter weten bekend te zijn met het probleem en zegt eraan te werken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.