Is de Partij voor de Dieren er alleen voor dieren, of ook voor mensen? Met de ophef rond vertrekkend PvdD-Kamerlid Van Kooten ontstond een interessante discussie. Wat vinden kiezers?
Rond Kamerleden die opstappen, of moeten opstappen, is bijna altijd wel gedoe. Van Özdil (GroenLinks) tot Otten (Forum voor Democratie): de partijen zelf komen met een heel ander frame dan de vertrokken Kamerleden.
'Mensendingen'
Vorige week vertrok Femke Merel Van Kooten als Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. En ook daar was gedoe. De PvdD vond dat ze niet goed functioneerde, maar volgens Van Kooten zelf ging het vooral over iets anders: de koers van de partij.
En daarmee snijdt ze een thema aan dat binnen de PvdD gevoelig ligt: waarvoor is de partij op aarde? Van Kooten wilde zich niet alleen op dieren, natuur en milieu richten, maar ook op 'mensendingen'. Maar daar was volgens haar geen ruimte voor: "'Mensendingen zijn er voor mensenpartijen', zei Thieme dan."
Kiezers eens met Van Kooten
Thieme zelf heeft nog niet gereageerd op de ophef, maar Van Kooten staat met deze visie in elk geval niet alleen. We vroegen deze week aan 750 mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdD hebben gestemd waar de partij zich vooral op moet richten. Een derde (33 procent) vindt dat dat vooral dieren, natuur en milieu zouden moeten zijn. Maar een meerderheid (55 procent) vindt dat de PvdD zich naast dier, natuur en milieu ook op mensen moet richten.
Omdat dieren niet zonder mensen kunnen en omgekeerd, zeggen veel kiezers. Volgens hen moet de partij zich richten op een manier om mens en dier te laten samenleven. Andere kiezers vinden het belangrijk dat de partij zich op mensen richt, 'omdat ze na een behoorlijke groei hun speerpunten wel wat mogen verbreden'. "We moeten geen sektarische partij worden", voegt een ander eraan toe. Een kwart van de ondervraagde kiezers is ontevreden over de koers van de partij.
Vertrouwen in Thieme gedaald
Het is aan partijleider Thieme om haar partij op koers te houden, maar het vertrouwen in haar is dalende. Slechts 61 procent van de kiezers heeft momenteel vertrouwen in haar. Een jaar geleden (Prinsjesdag 2018) lag dat nog op 88 procent.
Een oorzaak van de daling ligt in de manier waarop ze het vertrek van Van Kooten heeft aangepakt. "Ze lijkt mij eerder koppig dan verstandig als er een verschil van mening is", meldt een stemmer. "Zij ís niet de partij, zij bestuurt (mede) de partij."
Frisse wind is nodig
Ook verzuchten veel kiezers dat ze Thieme niet genoeg zien en horen: "Ze steekt haar energie teveel in het buitenland (daar wordt ze niet voor betaald!) en is weinig aanwezig in de Tweede Kamer." Tenslotte vragen kiezers zich af of Thieme in staat is de vernieuwing te brengen die de partij volgens hen nodig heeft: "Ze straalt niets meer uit, is niet in staat een bredere beweging voor te gaan. Een frisse wind is hard nodig."
In augustus komen de PvdD-kopstukken uit Tweede Kamer, Provinciale Staten en de gemeenteraden bijeen. De koers zal ongetwijfeld op de agenda staan.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.