Ruud Strik uit Meppel heeft het met eigen ogen gezien. Jarenlang hadden zijn ouders een liefdevolle relatie. Zijn vader zorgde voor Ruuds moeder, die door hersenletsel in een was rolstoel beland. “Tot mijn vader begon te dementeren. Daarmee veranderde ook zijn gedrag; hij werd agressiever”, vertelt Ruud.
“Mijn moeder zei wel eens: ‘Hij slaat me, en dat klopt niet, zo is hij niet.’ Maar mijn vader wimpelde het dan weer weg. Bovendien groei je er als mantelzorger in mee. Je ziet het niet meer.” Pas toen Ruuds oom overkwam uit Amerika, werd het in een klap duidelijk. “Die zei: ‘Hier moet je werk van maken, dit gaat niet goed.’”
1 op 20 ouderen wordt mishandeld
Al jaren zijn de cijfers hetzelfde: één op de 20 ouderen wordt thuis mishandeld. Ze krijgen klappen, worden psychisch mishandeld of financieel uitgekleed. Vaak is de dader een familielid, vriend of kennis. Uit nieuw onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het probleem rond ouderenmishandeling nog altijd even groot is. Ondanks de actieplannen die sindsdien zijn opgezet.
“Het is een schokkend cijfer. Als je dat op je in laat werken, 1 op 20 ouderen die mishandeld worden... daar schrik ik van”, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij wil mantelzorgers beter ondersteunen, omdat daar een flink deel van ouderenmishandeling uit voortkomt.
‘Ik zie blauwe plekken, hoe komt dat?’
Maatschappelijk werker Annerieke van Dongen van Zorggroep Noorderboog begeleidde de familie Strik vanaf het moment dat Ruuds moeder voor dagbehandeling bij de zorginstelling terechtkwam. “Het is voor een thuiszorgmedewerker lang niet altijd even makkelijk om ouderenmishandeling te signaleren. Er is vaak sprake van schaamte en loyaliteit, wat bij deze familie ook aan de orde was. En het echtpaar was altijd samen in huis. Dan is het moeilijk om in het bijzijn van haar man te vragen: mevrouw, ik zie blauwe plekken, hoe komt dat? Misschien was de thuiszorgmedewerker bang voor de veiligheid van mevrouw.”
Elk weekend wandelt Ruud met zijn moeder naar het verpleeghuis waar zijn vader woont om ze nog fijne momenten samen te gunnen. Hij hoopt dat met het vertellen van zijn verhaal anderen geholpen worden. “Er heerst nog zo’n taboe op dit onderwerp. Terwijl er vaak een heel verhaal achter schuilt. Mijn vader is een lieve man, die overbelast raakte als mantelzorger en door zijn dementie een ander mens werd.”
Ouderenmishandeling lastig aan te pakken
Zorggroep Noorderboog, waar Annerieke van Dongen werkt, doet samen met Welzijn MensenWerk, de gemeente Meppel en Veilig Thuis Drenthe mee aan een pilot van Regioplan en het ministerie van VWS over ontspoorde mantelzorgers. “Ouderenmishandeling is lastig aan te pakken, maar we kunnen winst maken op preventie. Gemeenten moeten voorlichting geven en duidelijk maken waar je laagdrempelig terecht kan voor vragen of je verhaal.”
Lees hier het volledige rapport:
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.