Er zijn steeds meer oud-studenten die hun studieschuld niet kunnen terugbetalen. In 2015 ging het om 13% van alle terugbetalers, dat komt neer op zo’n 90.000 voormalig studenten.
Sinds 2009 is het aantal mensen dat niet aan de maandelijkse betaalverplichting kan voldoen verdrievoudigd. Dagblad Trouw meldt dit vandaag op basis van cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Nederlandse studenten hebben gemiddeld een studieschuld van 15.000 euro op het moment dat ze afstuderen. Dit bedrag stijgt al jaren. Zo kwam in 2008 de gemiddelde studieschuld nog uit op 12.000 euro. Het CPB verwacht dat dit alleen nog maar verder zal stijgen naar een bedrag van gemiddeld 21.000 euro.
Volgens het Planbureau komt dit mede door de invoering van het nieuwe leenstelsel. Daar komt bovenop dat de inkomenspositie van pas afgestudeerden door de economische crisis flink is verslechterd. De verwachting is nu zelfs dat uiteindelijk 15% van alle studieschulden nooit zullen worden afbetaald.
Hoe komt het dat steeds meer mensen problemen hebben om financieel rond te komen als ze net zijn afgestudeerd? En is het tij nog te keren? EenVandaag gaat voor financieel advies langs bij het Nibud. Ook spreken we met Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), hij maakt zich zorgen over de toenemende schuldenproblemen. Volgens het ISO hangt er een steeds hoger prijskaartje aan studeren.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.