Een minimumloon, betere huisvesting en meer vrijheid voor werknemers: Qatar zegt er alles aan te doen om de werkomstandigheden voor arbeiders te verbeteren. Maar volgens mensenrechtenorganisaties gebeurt er in de praktijk niets.
Het Nederlands elftal speelt woensdag de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Qatar in 2022. Een toernooi waar veel ophef over is. Vandaag roept Amnesty International de wereldvoetbalbond FIFA op meer druk uit te voeren op het oliestaatje om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
6500 arbeiders om het leven gekomen
Die omstandigheden zijn namelijk dramatisch. Uit onderzoek van The Guardian bleek eerder dit jaar dat de afgelopen 10 jaar 6.500 arbeidsmigranten in Qatar om het leven zijn gekomen.
Qatar zelf en ook ambassadeurs van het toernooi, zoals Ronald de Boer, nuanceren die ophef. "Er is op medisch gebied en qua huisvesting veel verbeterd. Ook is er een minimumloon ingevoerd," zei De Boer eerder deze maand.
Minimumloon van 230 euro per maand
Maar in de praktijk blijkt daar weinig van. "Officieel zou er een minimumloon van 230 euro per maand zijn ingevoerd. Nog steeds schandalig laag. Maar het wordt ook gewoon helemaal niet uitgekeerd," zegt Kees Wieringa. 5 jaar lang woonde en werkte Wieringa als museumdirecteur in Qatar. Afgelopen december keerde hij terug naar Nederland.
In Qatar werkte en sprak hij met veel arbeidsmigranten: "De arbeidsomstandigheden zijn de afgelopen jaren niet verbeterd, eerder verslechterd. Ik heb heel veel kampen gezien waar arbeiders wonen. Ze slapen in slaapzalen zonder koeling, terwijl het loeiheet is. De waterkwaliteit is dramatisch. De leefomstandigheden zijn nog altijd rampzalig."
'Je mag niet naar huis of naar een andere werkgever'
Ook Amnesty International ziet Qatar alleen op papier opkomen voor de arbeiders: "In het verleden moest je als arbeidsmigrant je paspoort inleveren. Je mocht niet terug naar huis of naar een andere werkgever. Als werknemer was je compleet afhankelijk van je baas. Dit is in wetgeving veranderd. Maar het probleem is dat werkgevers zich daar niet aan houden," stelt Ruud Bosgraaf van de Amnesty International.
Wieringa hoopt dat de mensenrechtenorganisaties, maar ook de FIFA, de druk blijven opvoeren op Qatar: "Het hele WK heeft maar een doel: het imago van Qatar verbeteren. Er zou daarom vanuit het westen enorme druk uitgevoerd moeten worden. Hoe hoger die druk, hoe groter de kans dat de situatie echt verbeterd."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.