Een meerderheid (57%) vindt dat op 4 mei ook stilgestaan mag worden bij de Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.500 leden van het Opiniepanel.In de aan Duitsland grenzende provincie Limburg zijn mensen het meest positief, daar vindt driekwart (73%) dat ook gesneuvelde Duitsers op 4 mei herdacht mogen worden.
In Groningen en Friesland zijn mensen meer verdeeld. Daar vindt respectievelijk 46 en 45 procent dat de Duitsers wel herdacht mogen worden, terwijl ongeveer even grote groepen (46 en 40%) vindt dat dat niet mag.
Dodenherdenking moet jaarlijks blijven bestaan
Een meerderheid (88%) vindt dat dodenherdenking jaarlijks moet blijven bestaan. 8 procent vindt dat we de Nederlandse soldaten die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld nog maar eens in de vijf jaar moeten herdenken, en 6 procent vindt dat dodenherdenking helemaal kan worden afgeschaft.
In elke provincie vindt een meerderheid het ook belangrijk om zelf Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken. Landelijk vindt 87 procent het belangrijk om zelf te herdenken, 12 procent vindt dat niet belangrijk.
Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek, gehouden van 30 april tot en met 3 mei 2014, deden 22.457 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.
Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.