Binnen 30 jaar moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn, en dat blijkt allesbehalve makkelijk. Ook in Loppersum, waar de winning van aardgas veel schade aanrichtte, zien veel inwoners het niet zitten.

"Van het gas af? Ja, maar eerst de schade herstellen." Het is een antwoord dat ambtenaar Willy Jansen vaak te horen krijgt als hij langs de deuren gaat. Hij moet inwoners van Loppersum ervan overtuigen hun woning af te sluiten van het gas en over te stappen op duurzame energie.

Gasloos wonen

Het door aardbevingen geteisterde Loppersum is een van de 27 gemeenten die 2 jaar geleden door de overheid werd aangewezen als 'proeftuin' voor aardgasvrij wonen. De bedoeling is dat inwoners, bedrijven, netwerkbeheerders en andere organisaties met hulp van overheidssubsidie leren hoe ze een woonwijk succesvol van het gas af kunnen halen.

Willy Jansen heeft de taak om inwoners te helpen dit bereiken, maar dat blijkt lang niet eenvoudig. De afgelopen 2 jaar is er in Loppersum namelijk nog niets gebeurd op dit gebied. Niet van het gas af en geen isolatieprojecten.

Eerst versterken, dan verduurzamen

Dat heeft onder andere te maken met het feit dat juist de winning van aardgas zoveel schade aanrichtte in het dorp. Door aardbevingen raakten veel huizen beschadigd. Bewoners willen dat hun huizen eerst versterkt worden, voordat ze gaan verduurzamen. Anders hebben ze 'twee keer gedoe'.

Daarnaast is het ook nogal een klus om te bedenken hoé je van dat gas afgaat. Bewoner Henriette Wieringa ziet het bijvoorbeeld best zitten. Zij denkt aan een dorpswindmolen van 60 meter hoog. "We ondervoegen 500 bewoners, maar ze zien het niet echt zitten. Ik denk niet dat het 'm wordt", vertelt Wieringa.

info

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 geen huizen meer met gas verwarmt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals gas warmt de aarde namelijk op, met alle gevolgen van dien. Om te komen tot aardgasvrije woningen werden in 2018 27 proefgemeenten aangewezen. Bijna alle gemeenten hebben moeite om hele woonwijken van het gas te halen.

Warmtepomp

Ook Jansen dacht eerst aan zelf energie opwekken. "Wij hebben in de gemeente genoeg snoeihout om een kleine biomassacentrale te laten branden. Dat leek eerst een goed idee, tot er negatieve verhalen kwamen over biomassa", vertelt hij.

Nu ligt er alweer een nieuw plan: een reusachtige waterpomp. Deze moet water opwarmen en via buizen naar de huizen brengen. En dat opwarmen gaat met groene energie. "Die kopen we en wekken we dus niet zelf op, dat is de les", zegt Jansen.

'Je moet er samen uitkomen'

Maar echt snel gaat het in Loppersum allemaal niet. "Als mensen het niet willen, dan moet je het niet doorzetten. Energietransitie is vrijwillig en je moet er samen uitkomen", vindt Jansen.

Ondertussen zit hij nog steeds wél met de taak om Loppersum van het gas af te krijgen. Maar teleurgesteld over de trage gang van zaken is hij niet. "Het is een leerproces. Het gaat goedkomen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.