Hoe zou het zijn als een woning taken kan overnemen van een mantelzorger? Een huis dat kan 'meevoelen' en ervoor zorgt dat de bewoner voldoende eet en drinkt en ook nog eens beweegt? Hoogleraar Masi Mohammadi ontwikkelt 'slimme' huizen die kunnen fungeren als mantelzorger.

“Een gebouwde omgeving kan werken als een medicijn”, aldus de hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU) en lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ze heeft in Arnhem al een proefhuis gebouwd.

De overheid wil dat ouderen langer thuis wonen, maar er is een tekort aan geschikte woningen. “Het moet een empathische woning worden”, vertelt Mohammadi. “Een woning die met je meevoelt en denkt.”

audio-play
Masi Mohammadi over het empathische huis

Boterham op de muur

Het huis moet volledig ingespeeld zijn op het leefpatroon van de bewoner. “Ondervoeding is een groot probleem bij mensen met dementie. In dit huis verschijnt rond etenstijd bijvoorbeeld een grote geprojecteerde boterham op de muur. Op de vloer verschijnen pijlen die je naar het keukenblok leiden.”

Om de slimme woning voor ouderen goed te laten werken, zijn veel sensoren nodig. Zij detecteren bijvoorbeeld bewegingen en weten waar iemand zich bevindt in huis. “Ik speel met alle zintuigen van de bewoner”, vertelt Mohammadi. Zo wordt er ook met licht gewerkt. “Het brein reageert op licht. Stel dat het bedtijd is voor een oudere, dan kun je het licht in de woonkamer uitschakelen en iemand via verlichting in de gang naar de badkamer en slaapkamer leiden.”

Het slimme huis is nog niet op mensen getest. “Dat hopen we over twee jaar te kunnen doen”, aldus Mohammadi. Tot die tijd kunnen nieuwsgierigen via virtual reality al wel een tour door de mantelzorgwoning maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.