Maatregelen van het kabinet voor ondernemers die het door de coronacrisis moeilijk hebben kwamen gisteren razendsnel, maar zijn volgens de ondernemers totaal onvoldoende.
Het kabinet kondigde gisteren aan 300 miljoen euro vrij te maken voor zogenoemde 'overbruggingskredieten' waarbij de overheid garant staat. Maar volgens voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) is dat 'een druppel op een gloeiende plaat'.
'Nog nooit zo dramatisch'
Eerder op de dag luidde ONL de noodklok. De vereniging is bang dat in korte tijd veel bedrijven failliet gaan. Een daarvan is het bedrijf bedrijf Adexpo van mkb'er André van Bezooijen. Hij zei: "Ik heb dit nog nooit zo dramatisch meegemaakt. Zelfs 9/11 en de kredietcrisis waren minder ernstig dan dit."
'Tientallen miljarden nodig'
"Alleen de horeca claimt al 5 miljard. Dus wat is dan 300 miljoen euro voor de rest van het midden- en kleinbedrijf?" Volgens Biesheuvel zijn er 'tientallen miljarden' nodig om faillissementen af te wenden.
"De borgstellingsregeling is ontzettend bureaucratisch. Je moet eerst een aanvraag indienen bij de bank, dan moet er nog een beoordeling komen van de overheid. Daar gaan weken overheen, terwijl ondernemers acuut in de problemen komen."
'Groot gebaar nodig'
Of de werktijdverkorting waar ondernemers aanspraak op kunnen maken zal helpen, betwijfelt Biesheuvel ook. "Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid handelt die aanvragen zelf af. Dat waren er tot voor kort drie per maand, maar nu zijn het er drie per seconde. Er zullen honderdduizenden aanvragen komen. Dat kunnen ze helemaal niet aan."
Volgens Biesheuvel is er snel een groot gebaar nodig. "Het kabinet moet faillissementen afwenden én het vertrouwen herstellen." Het kabinet zou een voorbeeld kunnen nemen aan België, waar horeca-ondernemers die vorige week al hun deuren moesten sluiten ieder 4.000 euro op hun rekening gestort kregen. "Dat kan je snel uitvoeren, en dat geeft rust."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.