Bijna een jaar geleden kreeg Jaap Visser een van de eerste coronaboetes omdat hij met teveel mensen bij elkaar zou zijn. Het OM wilde met hem schikken, maar hij blijft bij zijn verzet: "Tot een rechter zegt; meneer, dit klopt niet, ik spreek u vrij."
Visser is een van de vele duizenden burgers die een coronaboete kreeg, maar er ook tegen in verzet ging. Inmiddels is het bijna een jaar nadat hij op 30 april de boete had gekregen. Op dat moment organiseerde hij met een zakenvriend een streaming-event.
'Boa's stoven naar binnen'
"We waren aan het werk, er was geen feest", vertelt Jaap. "We hadden een productie neergezet, wat cameramensen, een geluidsman en dj's. Dat ging heel goed, tot er opeens op de deur werd geklopt." Hij zag twee mannen staan en wist niet dat het boa's waren. "Later zagen we dat er een politieagent bij stond."
Jaap dacht dat ze wilden kijken wat er gebeurde en liet de mannen door. "Ze stoven naar binnen en hadden blijkbaar het idee dat er een groot feest was." Er waren 7 à 8 mensen binnen, bijna allemaal personeel. Zelf zegt Jaap toen ook wel te snappen dat hij daar niet met 100 man kon staan. "Wij keken naar hoe we veilig konden werken en hebben dit toegepast. Ik had toen nog een klein studiootje zonder ventilatie en toiletgroepen. Die club, daar hadden we bewust over nagedacht. We hielden zelfs wel 3 meter afstand."
Proces-verbaal
De boa's die binnen waren, begonnen meteen over samenscholing, vertelt de ondernemer. "Ze gingen overleggen, maar het zou een boete worden." Het overviel hem. "Ze mogen van me controleren, we doen niets fouts, we zijn aan het werk", dacht hij. Tot hij uit het niets hoorde dat er een proces-verbaal werd opgemaakt voor samenscholing. "Ik dacht hè? Maar waarom dan en wie ben jij eigenlijk? Later bleek dat hij een boa was."
De boete was in april afgelopen jaar nog 390 euro met een aantekening in je justitiële documentatie - een strafblad. "Ik heb direct gezegd tegen iedereen ter plekke, dit is mijn verantwoordelijkheid, die boete moeten jullie niet gaan betalen", vertelt Jaap. "Het is heel veel geld, en heel vervelend, ook dat strafblad. Maar ook het feit dat wij helemaal niets fout deden. Dat heeft er dan ook voor gezorgd dat wij in verzet zijn gegaan."
Geen reactie van het OM
Jaap is absoluut niet tegen de maatregelen. Integendeel, zegt hij. "De boetes hebben een doel. Het is een stok achter de deur zodat mensen zich aan de regels houden", vertelt hij. "Ik houd mij zoveel mogelijk aan die regels en ik vind dat we dat in Nederland goed hebben geregeld." Dat hij toch een boete kreeg, steekt hem. "Ik voel me echt in mijn eer aangetast in wat hier is gebeurd", vertelt Jaap, die zelf ook oud-politieman is. "Nu het strafblad eraf is kan ik zeggen, ik stop met het verzet. Maar dat is niet de enige reden waarom ik die zaak aan ben gegaan."
Regelmatig heeft hij aan het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd wat de status is van zijn zaak, maar hij krijgt geen reactie. "Ik heb een aanvullend verzetstuk geschreven met het verzoek om dit met urgentie te behandelen, maar er wordt gewoon niet op gereageerd. Niet door het OM en niet door de gemeente." Jaap wil geen sepot, maar enkel dat er recht wordt gedaan aan de situatie. "Tot een rechter zegt; meneer Visser, dit klopt niet. Dit had niet zo gemogen, we spreken u vrij."
Rechtspraak: ruim driehonderd coronazaken
Uit gegevens die EenVandaag opvroeg bij de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er 307 zaken zijn geweest voor het overtreden van een noodverordening voor coronamaatregelen waarin een rechter uitspraak heeft gedaan. Het ging om zaken waarin iemand in bezwaar was gegaan tegen een boete, of om mensen die van het OM moesten voorkomen voor een corona-gerelateerd misdrijf.
In 253 gevallen is er een straf opgelegd, in 43 gevallen was er een vrijspraak. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn er voornamelijk boetes opgelegd. Maar er is ook 12 keer een gevangenisstraf geëist door het OM en 2 keer een taakstraf. Ook is het een aantal keer voorgekomen dat een boete is geëist door het OM, maar een hechtenis is opgelegd.
Schikkingsvoorstel
Het OM schreef Jaap wel een brief waarin hem aangeboden werd het verlaagde boetebedrag van 95 euro te betalen en een formulier te ondertekenen waarin hij verklaart zijn verzet in te trekken. Volgens een woordvoerder van het OM is deze brief naar iedereen verstuurd die voor half oktober verzet heeft aangetekend. "Voor veel mensen was de aantekening in de justitiële documentatie een belangrijke reden was om in verzet te gaan."
In de wet is het zo geregeld dat je alleen door een vrijwillige betaling afstand doet van verzet, zegt de woordvoerder. "Wij kunnen niet checken of een betaling vrijwillig is of niet, vandaar het extra formulier ter verificatie. Het zou vervelend zijn als een betrokkene denkt: ik betaal nu wel en daarmee is het afgedaan, en dan alsnog een oproep van de rechtbank krijgt." Mensen die niet in verzet zijn gegaan tegen hun 'oude' boete, hebben het bedrag van 390 betaald en krijgen dat niet terug. "Ook dat is per wet zo geregeld", zegt de woordvoerder. "Dat als je betaalt zonder verzet in te stellen, je met de strafbeschikking akkoord gaat."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.