5 jaar geleden werkte Mitch van Ingen als timmerman, tot hij zich liet omscholen. Inmiddels zorgt hij voor patiënten in het ziekenhuis en is bijna afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. "Dit had ik veel eerder moeten doen."

Ook de economie wordt hard geraakt door corona. Banen in zwaar getroffen sectoren, waaronder de horeca en evenementenbranche, staan op de tocht. In andere bedrijfstakken, zoals de zorg of de pakketbezorging, is juist werk te over.

Omscholing stimuleren

Minister Koolmees zet daarom in op omscholing en stelt daar 50 miljoen euro voor beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor het tweede steunpakket (de NOW-regeling), moeten werkgevers beloven het omscholen van hun werknemers te stimuleren.

Al is het voor werknemers niet verplicht zich naar een andere baan te laten begeleiden. Om omscholing makkelijker te maken, wordt op 1 juli de website 'Nederland leert door' gelanceerd.

Van timmerman naar verpleegkundige

Mitch van Ingen weet wat het is om omgeschoold te worden: tot een paar jaar geleden werkte hij als timmerman in de bouw. In de burgerbouw, om precies te zijn, met veel dakkapellen en uitbouwen. Al sinds de basisschool keek hij uit naar een baan als timmerman. Maar in 2008 sloeg de crisis toe en werd het werk en vooral de sfeer steeds minder.

Hij zag zichzelf niet nog jaren in de bouw werken en besloot een rigoreuze stap te maken. Mitch nam ontslag en meldde zich aan voor de mbo-opleiding tot verpleegkundige. Inmiddels werkt hij in het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam en is hij hbo-verpleegkundige in opleiding.

Niet populair

Tot nu toe kiezen weinig werkenden voor omscholing. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van docent arbeidsmarkt Irmgard Borghouts aan de Universiteit van Tilburg. Zij onderzocht welke scholingstrajecten er werden ingezet na de crisis in 2008. Veel werknemers in de bancaire en financiële sector verloren toen hun baan.

Het blijkt dat slechts 20 procent van de mensen die een omscholingstraject kreeg aangeboden, er gebruik van maakte. "Maar, van die 20 procent was wel 94 procent heel tevreden over de genomen nieuwe stap", vertelt Borghouts.

Tijd en motivatie zijn must

Omscholing kan ook in deze tijd een goed middel zijn om de verwachte werkloosheid een beetje te dempen. Nu krimp en werkloosheid in verschillende branches op de loer liggen, kan een overstap naar een andere sector uitkomst bieden.

Maar daarvoor zijn wel een aantal voorwaarden belangrijk, zegt Borghouts: motivatie en tijd. "Omscholen doe je niet op een achternamiddag. Daar is tijd voor nodig, en die moet ook geboden worden. Je volgt een opleiding, maakt je een nieuw beroep eigen. En je moet het willen. Omscholen omdat het moet, gaat niet werken."

'Het was het waard'

Mitch beaamt dat: "Je moet wel sterk in je schoenen staan bij zo'n grote overstap, want het is echt niet niks. Je gaat terug naar de schoolbanken, volgt een pittige opleiding en je komt jezelf tijdens die opleiding tegen. Maar het is het allemaal waard geweest. Ik ga nu iedere dag fluitend naar mijn werk."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.