De Nationale Ombudsman vindt dat de politie ‘zeer onzorgvuldig’ omgegaan is met in beslag genomen wapens en wapenonderdelen. De Ombudsman vindt het ‘zeer verontrustend’ dat de politie niet weet waar in beslag genomen wapenonderdelen zijn, die terug moeten naar de eigenaar. De wapens werden in 2012 in beslag genomen bij een hobbyjager in Oost-Brabant.
De jager had ook illegale wapens, waarvan hij afstand heeft gedaan. Maar ook legale wapens en wapenonderdelen werden in beslag genomen. Een deel is simpelweg verdwenen.
Geen bewijs voor verkoop of vernietiging wapens
De Ombudsman schrijft in zijn conclusie dat de politie stelt dat een deel is verkocht maar dat “administratieve documenten – zoals een bewijs van verkoop – ontbreken. Ook blijkt niet uit de informatie die de politie heeft verstrekt wat er met het geld is gebeurd dat verkregen is uit verkoop.” Een deel van de onterecht in beslag genomen wapens en wapenonderdelen zou zijn vernietigd. Maar ook hier stelt de Ombudsman dat “documenten om deze stelling te onderbouwen ontbreken.” Van een deel van de onterecht in beslag genomen voorwerpen kon de politie niet achterhalen wat er mee is gebeurd. Deze voorwerpen zijn niet meer bij de politie aanwezig. Conclusie: “De Nationale Ombudsman acht dit zeer onzorgvuldig.”
In beslag genomen wapens en munitie te snel vernietigd
In dezelfde regio werden bij verzamelaar/restaurateur Rob Hartman ook onterecht wapens in beslag genomen, waaronder een tank en een pantservoertuig. Er werd ook een aantal oude granaten meegenomen. “Terwijl alles gewoon in orde was en ik alle vergunningen had”, aldus Rob Hartman in EenVandaag. “In de munitie was het kruit vervangen door zand maar dat wilde men niet geloven. Ik mocht het ook niet laten zien, men nam het simpelweg mee als ‘scherpe munitie.” De inbeslaggenomen munitie werd vervolgens heel snel vernietigd waardoor Hartman niet meer kon aantonen dat er helemaal geen kruit maar zand in de granaten zat. “Een bekend en groot probleem”, aldus Jas van Driel, gerechtelijk wapendeskundige. “In 60 à 65% van de gevallen wordt munitie en wapens te snel vernietigd waardoor de beklaagde geen contra-expertise meer kan laten uitvoeren. Dit is in strijd met een eerlijke rechtsgang. Ook verdwijnen er nog met regelmaat in beslag genomen wapens en munitie.”
Reactie politie
Volgens de politie zijn de procedures rond in beslag genomen legale en illegale wapens inmiddels sterk verbeterd. Lees hier de volledige reactie van de politie.
Onbekend waar in beslag genomen illegale wapens zijn
Hobbyjager Slenders, bij wie zowel legale als illegale wapens in beslag werden genomen, legt uit dat hij de illegale wapens geërfd heeft van zijn Belgische oom. “Het was niet handig maar ik vond het zonde dat ze vernietigd zouden worden. Maar ze waren bij mij veiliger dan bij de politie.” Nog steeds weet Slenders niet wat er met de illegale wapens, waaronder enkele zeer waardevolle geweren, is gebeurd. De politie Oost-Brabant heeft ondanks onze verzoeken nog geen bewijs geleverd van vernietiging van de illegale wapens die bij Slenders in beslag werden genomen.
Het rapport van de Ombudsman gaat onder andere over onderstaande wapens:
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.