Met behulp van een AMBER Alert verandert het hele land in één grote opsporingsposter. Daarbij worden er al snel ruim 12 miljoen mensen bereikt. Toch wordt er niet in alle gevallen gebruik gemaakt van de dienst. Wanneer wel en wanneer niet?
Als de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind wordt het landelijk waarschuwingsbericht AMBER Alert uitgestuurd. Dit gebeurt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar, toch wordt niet in alle gevallen van vermissing of ontvoering gebruik gemaakt van de dienst.
Criteria
Voor het uitsturen van een AMBER Alert hanteert het Landelijke Bureau Vermiste Personen van de Nationale Politie strikte criteria. Zo moet het kind (zeer waarschijnlijk) zijn ontvoerd door een onbekend persoon of is er sprake van vermissing met direct gevaar voor het leven van het kind. In beide gevallen moet het vermiste kind jonger zijn dan 18 jaar.
Ook moet er voldoende informatie beschikbaar zijn over het slachtoffer en de mogelijke ontvoerder zodat de kans vergroot wordt dat het kind gevonden wordt. Komt de melding laat na het opmerken van de vermissing van het kind, dan kan er besloten worden geen AMBER Alert uit te sturen.
Lees ook
Niet voor ieder kind
Frank Hoen stond aan de wieg van AMBER Alert: 'Het AMBER Alert is alles uit de kast, een hele samenleving wordt gemobiliseerd. We zoeken letterlijk met man en macht. Maar er raken jaarlijks 20.000 kinderen vermist, dus er zal altijd door de politie een afweging worden gemaakt. Je kunt niet voor ieder kind een AMBER Alert geven."
Om met het waarschuwingsbericht de maximale aandacht van mensen in Nederland te bereiken wordt de melding via reclameschermen, snelwegborden, schermen van pinautomaten, websites, SMS, apps, e-mail, radio en tv verstuurd. In sommige gevallen ontvangen mensen via Facebook een bericht van de vermissing. Als het vermoeden bestaat dat het vermiste kind zich mogelijk in het buitenland bevindt, wordt het bericht in andere landen overgenomen.
Vermissing Hania
Vandaag werd een AMBER Alert verstuurd voor de vermissing van de 12-jarige Hania uit Rotterdam. Zij is gisteren na school niet naar huis gekomen. De politie heeft een foto vrijgegeven van een Engelssprekende man die ervan wordt verdacht iets te maken te hebben met de vermissing van Hania.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.