Het aantal meldingen wegens verkrachting of seksueel misbruik is de afgelopen weken toegenomen door de aandacht voor '#metoo'. Dat zegt voorzitter Jan Struijs, van de politievakbond NPB: “We hebben veel zedenrechercheurs gesproken door het hele land heen en zij constateren allemaal een toename van het aantal melding van seksueel misbruik.” Daarbij gaat het volgens de vakbond om allerlei zaken. “Van mensen die lastig gevallen zijn op hun werk tot aan verkrachtingen. Dit is echt de laatste weken allemaal losgekomen.”

Dat betekent veel extra werk voor de rechercheurs terwijl de politie nu al te kampen heeft met een enorme onderbezetting volgens Struijs. “Het systeem is al overbelast. Rechercheurs hebben al hun handen vol. Er blijven nu al veel te veel aangiften op de plank liggen.”

Daling

Opvallend is dat het aantal aangiften van seksueel misbruik juist fors is gedaald in de afgelopen 10 jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2006 2405 mensen aangiften van verkrachting hebben gedaan. Vorig jaar waren dat nog maar 1505 aangiften, een daling van bijna 40 procent. 

Corinne Detmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en expert op het gebied van seksueel geweld tegen Kinderen maakt zich hierover grote zorgen. ”Als het gaat om seksueel strafbaar gedrag, dan moet er echt meer capaciteit komen bij de zedenrecherche om te kunnen optreden. Dit soort zaken moeten veel sneller door het systeem komen.”

Celstraffen

Van de 1505 aangiften die vorig jaar zijn gedaan kwam het volgens cijfers van het CBS slechts in 70 gevallen tot een gevangenisstraf. Dat zijn volgens Richard Korver, medeoprichter en voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) onthutsende cijfers. "Het gaat om een enorm probleem, dat weten we allemaal. Als je dan ziet dat het maar in een handjevol zaken voor de rechter tot een veroordeling komt, dan is dat een compleet idioot aantal op een bevolking van 17 miljoen Nederlanders".

Ook Marianne Kimmel, voorzitter van Project Speak Now, een stichting die zich inzet voor meer openheid over seksueel misbruik is verbaasd over deze lage cijfers. “De drempel om aangifte is zo hoog en enorm emotioneel. Als het dan ook nog eens tot niks leidt, is dat nog een klap in het gezicht van de slachtoffer.”

Uit onderzoek van de Rutgers Stichting blijkt dat 1 op de 8 vrouwen in haar leven wordt verkracht. Voor mannen is dat 1 op de 20. In totaal krijgen in Nederland jaarlijks 100.000 vrouwen te maken met seksueel geweld.

Drempel verlaagd

Bij het Centrum Seksueel Geweld komen ook meer meldingen binnen van mensen die in het verleden slachtoffer werden van seksueel geweld. Volgens Iva Bicanic, hoofd van het centrum, heeft #metoo de drempel voor slachtoffers verlaagd om naar buiten te treden met hun ervaringen. “Er is nu een podium voor onthullingen.” Dat komt volgens Bicanic doordat slachtoffers zien dat er door de omgeving positief gereageerd wordt op persoonlijke onthullingen. “Dat stimuleert.”

 “Toch is aangifte doen niet heilig,” zegt Bicanic, die ook klinisch psycholoog is. Het is volgens haar niet altijd waar slachtoffers zelf op zitten te wachten. “De omgeving roept meteen: de dader moet achter de tralies! Er moet iemand hangen. Maar slachtoffers die verkracht zijn die hebben meestal hele andere zaken aan hun hoofd en willen het vooral zo snel mogelijk achter zich laten.” Desondanks is het natuurlijk wel belangrijk dat de politie aangiften adequaat behandelt, vindt Bicanic. “Als we daar tekort in schieten, dan moet de overheid daar wat aan doen,” zegt ze. “Het is wel een slachtofferrecht.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.