Honderden miljoenen mensen kijken straks omhoog, richting de zon. Voor het eerst sinds 1979 is er een totale zonsverduistering te zien in de Verenigde Staten. Je weet misschien nog wel dat het in Europa in 1999 ook een totale hype was. Toen keken mensen nog door een CD’tje naar boven.

Nu vliegen mensen dus massaal naar het gebied in de VS waar de zonsverduistering het best te zien is. Sterker nog: Het bedrijf Million-Air stuurt straks vliegtuigen de lucht in van waaruit je voor slechts 10.000 dollar de verduistering kunt bekijken.

Onze collega Herman Zaalberg deed ook zoiets, twee jaar geleden. Toen was er een verduistering te zien boven de Faröer eilanden.

Er zijn veel mensen die er echt de wereld voor over reizen. Daar is zelfs een naam voor: Umbrafilie… Oftewel schaduwverslaafden. Astronoom Govert Schilling bijvoorbeeld is wildenthousiast. Hij is naar Amerika gereisd om zelf naar de verduistering te kijken.

Dat is natuurlijk prachtig, maar het kost ook een hoop. De VS schat de verduistering bedrijven 700 miljoen gaat kosten, doordat mensen massaal vrij nemen om dit te kunnen zien. Laat staan het verlies aan zonne-energie die op zo’n moment niet wordt opgewekt.

Maar het levert ook wat op. Voor de leek is het een moment waarop je je realiseert hoe bijzonder ons zonnestelsel in elkaar zit. 

Maar voor de wetenschap is de zonsverduistering ook erg belangrijk. Je zou er niet snel aan denken, maar ballonnen hebben er een hoop aan gehad! Het bestaan van Helium werd aangetoond tijdens een zonsverduistering door te kijken naar het lichtspectum van de Corona. Niet het biertje, maar dat is dat randje licht wat je rondom de maan ziet ontsnappen.

Of wat dacht je van de relativiteitstheorie van Einstein. Hij voorspelde onder andere dat zwaartekracht invloed heeft op licht. En dat werd later bewezen tijdens een zonsverduistering.

En Nicolas Copernicus toonde in de zestiende eeuw met zonsverduisteringen aan dat alle tot dan toe bekende planeten niet om de aarde, maar om de zon draaien.

Nu je dat allemaal weet wil je zelf de zonsverduistering ook zien. Tja, dan is er wel slecht nieuws. Misschien moet je het vast noteren voor je nageslacht. Pas op 7 oktober 2135. Om half 8 ’s ochtends in Groningen is er in ons land weer een volledige te zien.

Anders kun je in 2026 nog naar Spanje. En anders kijk je online de zonsverduistering (terug):

De zonsverduistering levert ook grappen op. Volgens sommigen hoeven we namelijk helemaal niet tot 2135 te wachten.  

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.