Wilma Mokkink is een petitie gestart om te voorkomen dat er van heftige ongelukken foto's blijven circuleren. Zogenaamde 112-fotografen komen vaak razendsnel af op ongevallen om foto's te maken die ze daarna weer kunnen verkopen aan lokale en landelijke media. Maar het gebeurt steeds vaker dat fotografen en omstanders de hulpverleners belemmeren in hun werk.

Daarnaast vinden slachtoffers en nabestaanden het niet fijn dat de vaak bloederige foto's zo veel worden gedeeld. Op die manier worden ze telkens opnieuw geconfronteerd met het leed dat ze is overkomen. 

Dit soort beelden kunnen op internet belanden. En wat voor vreselijke gevolgen dat kan hebben blijkt wel uit het verhaal van de Amerikaanse familie Kempson. 

Hun dochter Dayna overleed bij een auto-ongeluk. Twee maanden later bleek er een video rond te gaan van hun zwaar gehavende, stervende dochter. Een video die werd gemaakt door een brandweerman. Hij deelde de video onder collega’s, zo verscheen de video op internet en kregen de ouders van Dayna de video ook te zien.

De politie in Amsterdam Noord delen hun ervaringen in een uitgebreid Facebookbericht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.