Het aantal geteste mensen met een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) is gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM dat vandaag verscheen. In 2013 werd bij 14,7% van de mensen die zich lieten testen bij een GGD, 1 of meerdere SOAs aangetroffen, in 2016 lag dat percentage op 18,4%. Wat is de oorzaak van deze stijging?
Volgens het Birgit van Benthem van het RIVM komt het vooral doordat meer mensen in risicogroepen zich hebben laten testen. En dit rapport gaat dus alleen over geteste mensen in risicogroepen. Dat zijn mensen onder de 25, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Ben je dat niet dan kun je je niet gratis bij de GGD laten testen.
Waar kun je wel terecht als je niet tot een risicogroep behoort?
Bij de huisarts, maar daar moet je alles zelf betalen. Een SOA test valt namelijk onder het eigen risico. Gelukkig kunnen jongeren onder de 25 dus wel bij de GGD terecht en dat is maar goed ook want daar is echt wel sprake van een probleem. Uit een ander onderzoek, van Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers, dat deze week naar buiten kwam, blijkt namelijk dat maar liefst 40% van de jongeren GEEN condoom gebruikt bij een onenightstand.
Einde voorlichtingscampagnes
‘Vrij veilig of vrij niet’ was jarenlang de slogan van een overheidscampagne, waar in 1986, net na de opkomst van aids, mee werd gestart.
Een oud spotje, maar de boodschap geldt natuurlijk nog steeds. Toch komen dit soort voorlichtingsspotjes nooit meer voorbij. Hoe zit dat?
Minister Schippers heeft in 2011 na 25 jaar de stekker uit dit soort campagnes getrokken. Onder meer omdat ze het ‘te betuttelend’ vond dat de overheid zich bemoeit met de leefstijl van burgers. Het RIVM zegt echter in hun rapport dat er meer ingezet moet worden op preventie van soa’s, onder meer door het promoten van condoomgebruik.
En SOA Aids Nederland is het daar mee eens, voorlichting is belangrijk, zeker bij jongeren.
Reactie ministerie Volksgezondheid
De cijfers zijn op dit moment geen aanleiding om een massamediale campagne te starten. De stijging is volgens het RIVM toe te schrijven aan het feit dat meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa's. Daarnaast financiert VWS op dit moment al vele voorlichtingsactiviteiten van bijvoorbeeld SOA AIDS Nederland en Rutgers WPF. Wel heeft VWS het RIVM, de GGD-en, SOA AIDS NL en andere professionals gevraagd om eind 2017 te komen met een nieuw actieplan. Daarin zullen ook aanbevelingen worden gedaan over de voorlichting rondom het voorkomen van SOA's.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.