Er wordt vandaag veel gesproken over de aanslag in Londen. Daar is vannacht een man met een bestelwagen ingereden op mensen die de moskee verlieten. Daarbij vielen 10 gewonden en de politie onderzoekt nog of de dood van een andere man met de aanslag te maken heeft. Op 2 veel gedeelde video’s is te zien hoe de imam mensen oproept om de dader niet te lynchen.
Er was vanochtend vroeg veel verdeeldheid over hoe de media de aanslag noemden. Vanmorgen waren veel mensen boos dat de meeste media het niet direct over een aanslag hadden, of over een terrorist. Harry Potter schrijfster JK Rowling twitterde: “De krant heeft terrorist per ongeluk gespeld als ‘bestuurder van wit busje’”
En dat is iets wat meer mensen opvalt. Als het erop lijkt dat het om een moslimdader gaat, dan wordt hij meteen terrorist genoemd door de media. En nu het om een blanke man lijkt te gaan, wordt hij eerder ‘verwarde man’ genoemd, of zoals hier door de daily mail, ‘clean shaven white man’, wat weer veel reacties oplevert.
Die discussie zie je vaker, zoals vorig jaar toen er blanke mannen terecht stonden voor het gooien van een molotov cocktail naar een moskee in Enschede.
Waarom ligt het zo gevoelig om een daad als terrorisme te bestempelen? Dat legden we voor aan terrorisme expert Jelle van Buuren. “Terrorisme is een zwaar beladen begrip”, zegt hij. “Zowel politiek als maatschappelijk. Het gaat over angst, het gaat over bedreiging en gaat bijna ook altijd gepaard met de roep om harde maatregelen. Het plakken van het etiket terrorisme is nooit een neutrale handeling, het is altijd een zwaar politieke handeling.”
Uiteindelijk noemde premier May het vanmorgen wel een terroristische aanslag. En zegt dat we te tolerant zijn geweest voor extremisme, ook voor islamofobie. Maar er is nog wat anders. Mensen hebben ook het gevoel dat er minder aandacht voor deze aanslag is in vergelijking met aanslagen die door moslimterroristen worden gepleegd. Deze tweet wordt veel gedeeld waarin iemand zich afvraagt waarom er geen live verslag was vannacht:
En is dat ook zo? Is er minder aandacht voor aanslagen als die niet door moslims zijn gepleegd? Daar is onderzoek naar gedaan door de Georgia State University. En daaruit blijkt dat door de Amerikaanse media er 4,5 keer meer wordt bericht over aanvallen door moslims dan over andere aanvallen. Volgens onderzoekers hebben mensen in de VS daardoor een overdreven angst gekregen voor die bedreiging.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.