Nederland telt zo'n 250 duurzame keurmerken, maar niet elk keurmerk is even groen als wordt beweerd op de verpakking. Daar moet een einde aan komen, vindt zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als het Europees Parlement.

De vele keurmerken kunnen leiden tot 'greenwashing', waarbij bedrijven zich duurzamer en groener voordoen dat ze daadwerkelijk zijn. En daar moet een einde aan komen, vindt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Er zijn nu geen enkele voorwaarden om een duurzaam keurmerk te starten en dat schept onduidelijkheid voor de consument. "Iedereen kan nu een duurzaam logo op de verpakking zetten."

info

Wat is greenwashing?

Greenwashing betekent dat bedrijven zich duurzamer of maatschappelijker verantwoord voordoen dan ze eigenlijk zijn. Consumenten kunnen hierdoor denken dat ze te maken hebben met een duurzaam product of dienst, terwijl dat niet zo is. Voorbeelden zijn onder meer een verpakking groen maken, terwijl er verder niets aan het product veranderd, of beweren dat een product uit natuurlijke producten bestaat, terwijl eigenlijk maar een gedeelte van het product natuurlijk is.

Nieuwe wet

Het Europees Parlement heeft vorige maand een wet aangenomen die greenwashing wil tegengaan. Hierin wordt vastgelegd aan welke eisen een investering moet doen om duurzaam te worden genoemd. De wet bestaat onder meer uit een lijst met wat duurzaam is en wat niet. Daarnaast moet je als bedrijf kunnen bewijzen waarom je iets groen wilt noemen. Doe je dat niet, dan moet je aangeven dat er geen duurzame check is gedaan.

Verder mag je niet iets duurzaams doen, terwijl je ook als bedrijf vervuilende dingen doet. Tot slot moeten grote bedrijven verplicht rapporteren hoeveel procent van hun activiteiten duurzaam is.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Klachten over KLM

Deze maand deed de Reclame Code Commissie (RCC) uitspraak over twee ingediende klachten tegen KLM. De eerste klacht ging over een stelling over CO2-uitstoot in een persbericht. Die zou misleidend zijn, maar de RCC oordeelde dat het voor de lezer van het bericht duidelijk is dat de uiting op de toekomst gericht is, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

De tweede klacht werd wel gegrond verklaard. Deze ging over een blog uit 2016, waarin de vraag wordt gesteld of er al 100 procent op de 'duurzame' kerosine SAF wordt gevlogen. Het antwoord van KLM is volgens de RCC misleidend. KLM beloofde de betreffende blogpost uit 2016 aan te passen. Hier de volledige reactie van KLM.

'Lage eisen' On the way to PlanetProof

Biologische boer Tom Saat betreurt de in zijn ogen lage eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof, waardoor boerenbedrijven en fabrikanten niet de grote stappen zetten die volgens hem wel nodig zijn. In een reactie hierop zegt programmamanager Stefanie de Kool, van On the way to Planetproof, 'het te betreuren dat Tom Saat de grote groei van On the way to PlanetProof productie als een belemmering ziet voor de groei van biologische productie'.

"Wij dragen aantoonbaar bij aan de verandering die nodig is in productie en consumptie. Het tempo waarop verduurzaming plaatsvindt is afhankelijk van vele factoren, met name overheidsbeleid en inkoopgedrag van consumenten." Hier de volledige reactie van On the Way to PlanetProof.

'Blij met inspanning'

SMK, de organisatie die duurzaamheidscriteria ontwikkelt en beheert voor On the way to PlanetProof, zegt in een reactie blij te zijn met de inspanning van de ACM om meer voorlichting te geven "om zo het bewustzijn over betrouwbaarheid van keurmerken te vergroten en om strenger te handhaven bij misleiding." De ACM wijst naar het toetsingskader van Milieu Centraal waarbij er uit bijna 250 keurmerken en bedrijfslogo's tien keurmerken zijn benoemd als topkeurmerk.

"Deze keurmerken steken volgens Milieu Centraal daadwerkelijk boven de rest uit met strenge eisen, betrouwbare controle en duidelijke informatie", zegt een woordvoerder. "On the way to PlanetProof behoort tot deze tien en scoort hoog op ambitie, transparantie en betrouwbaarheid." SMK zegt het te betreuren dat er een suggestie wordt gedaan dat On the way to PlanetProof iets te maken heeft met greenwashing. "On the way to PlanetProof is een serieus alternatief voor Biologisch, wat ook een van de tien topkeurmerken is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.