Het is een beruchte titel die nog geregeld voor discussie zorgt: Mein Kampf. De Nederlandse editie, waarin de originele tekst van Adolf Hitler voorzien is van wetenschappelijk commentaar, ligt over enkele dagen in de winkel.

‘Mein Kampf’, waarin Hitler zijn bedoelingen ontvouwde, was sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in Nederland te koop. Maar in Duitsland wordt het boek in 2016, na zeventig jaar, opnieuw uitgegeven wanneer de auteursrechten vervallen.

Bestseller

Het doel van het Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis was de wind uit de zeilen te nemen van diegenen die het boek zonder commentaar zouden willen uitgeven, omdat de auteursrechten 70 jaar na de dood van Hitler zijn verlopen. “Het zou onverantwoord zijn geweest deze tekst zomaar te laten rondzwerven”, zei directeur van het Zuid-Duitse Instituut Andreas Wirsching destijds.

Al gauw wordt het boek een bestseller: vorig jaar ging het boek 85.000 keer over de toonbank in Duitsland. “Deze verkoopcijfers hebben ons overvallen, daar had niemand rekening mee gehouden”, aldus Wirsching. 

Leugens ontmaskerd 

Volgens uitgeverij Prometheus is het ook in Nederland tijd om lezers kennis te laten maken met het boek. In tegenstelling tot het oorspronkelijke boek is de wetenschappelijke editie wél toegestaan, omdat de beweringen van Hitler worden weerlegd en in hun context worden geplaatst. 

Ook het feit dat het ''vaak in dubieuze edities" op internet te vinden is, speelde een rol. ''In deze kritische uitgave wordt Mein Kampf niet alleen in de historische context geplaatst, maar worden ook de talloze mythen en leugens erin ontmaskerd", aldus de uitgeverij. 

3.700 voetnoten

Historicus en schrijver Ewout Kieft heeft de Nederlandse versie van Mein Kampf gelezen. “Door de wetenschappelijke inleiding die bij ieder hoofdstuk staat, word je als lezer aan de hand meegenomen. Dat is ook nodig bij deze tekst”, aldus Kieft. 

Toch is de historicus ook kritisch. “Ik had gehoopt dat de Nederlandse editie voetnoten zou bevatten. Niet zoveel als de Duitse versie –die telt 3.700 voetnoten- maar als lezer heb je de behoefte om te weten wanneer Hitler onwaarheden verkondigt. Zo schrijft hij dat de hele socialistische partijleiding uit joden bestond. Het is dan essentieel om een voetnoot te plaatsen met de feiten: 10 procent van de socialistische afgevaardigden in het Duitse parlement was van joodse afkomst. Die informatie ontbreekt in het Nederlandse boek.”

Hoe groot de oplage is, wil uitgever Prometheus niet zeggen. De Nederlandse versie, Mijn strijd, kost 50 euro en verschijnt alleen op papier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.