Om de aanhoudende liquidaties in de top van de Amsterdamse onderwereld te stoppen, zijn 'vergaande, niet eerder geprobeerde' maatregelen nodig. Alleen het opsporen en voor de rechter brengen van de daders achter de afrekeningen is onvoldoende en te tijdrovend. Politie en justitie in de hoofdstad willen leden van de rivaliserende bendes en het netwerk eromheen hinderlijk gaan volgen en 'verstoren'. Dat maakt de top van politie en justitie vandaag bekend op Radio en TV EenVandaag.

Bij de bloedige vete tussen twee overwegend Marokkaans-Amsterdamse drugsbendes zijn volgens Justitie de afgelopen twee jaar zeker 12 slachtoffers gevallen, onder wie een onschuldige Amsterdammer die door de schutters voor de verkeerde werd aangezien. Dat incident, waarbij Stefano Regalo Eggermont om het leven kwam, was afgelopen zomer de druppel waardoor de politie besloot dat het roer om moest. 'We hebben toen de stormvlag gehesen en gezegd: 'er moet nog meer gebeuren behalve het vinden van de daders, we moeten het deze figuren op alle manieren zo moeilijk mogelijk maken te opereren in Amsterdam',' zegt Hanneke Ekelmans, hoofd Opsporing van de Politie Eenheid Amsterdam.

In Radio EenVandaag een interview met Hanneke Ekelmans, hoofd Opsporing van de Eenheid Amsterdam. Op TV een reportage waarin Ekelmans en officier van justitie Eveliene Smit reageren op de liquidatiegolf. En we gingen op pad in Amsterdam-West met Wouter Laumans, auteur van het pas verschenen boek 'Mocro Maffia'. Advocaat Sander Janssen, die een van de liquidatieverdachten bijstaat, geeft zijn visie.

Politie en justitie werken sinds juli aan een nieuwe strategie om de vlug doorgegroeide criminelen, die snel naar zware vuurwapens grijpen, al in een vroeg stadium in beeld te hebben en tegen te werken. De politie hanteert een lijst van bekende gangsters die voor die aanpak in aanmerking komen. Die is deels gebaseerd op informatie uit alle lopende recherche onderzoeken. Meerdere grootschalige rechercheteams tegelijk houden zich al maanden met de liquidaties in Amsterdam bezig.

Gesloten

De Amsterdamse politie en justitie krijgen maar moeilijk grip op de schutters en opdrachtgevers. De recherche loopt meer dan ooit tegen het probleem aan dat verdachten, getuigen en zelfs slachtoffers niets willen verklaren over de liquidaties en de netwerken die erachter zitten. Samen met de Belastingdienst, de gemeente en andere diensten kijken ze nu naar manieren om bekenden van de politie in hun eigen omgeving het werken lastig te maken. Bijvoorbeeld met een onaangekondigde controle in een van de cafe’s waar ze samenkomen, zoals onlangs gebeurde. Daarbij werd een vuurwapenhandelaar gearresteerd. Of met controles van autoverhuurbedrijven of leasebedrijven waarvan vermoedt wordt dat ze zakendoen met de criminelen.

Ook justitie erkent dat meer middelen nodig zijn om het geweld te verminderen. Het Openbaar Ministerie wil meer wettelijke bevoegdheden om onzichtbare mobiele camera’s op verdachten te plaatsen, wat nu nog niet is toegestaan.

Liquidaties voor de rechter

Na twee jaar politieonderzoek staan deze week de hoofdrolspelers terecht voor de aanslagen waar het allemaal mee begon: de geruchtmakende liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. En de moord op de Amsterdamse topcrimineel Najeb B. in Antwerpen, na een ruzie om een zoekgeraakte container vol cocaïne in de Antwerpse haven. Het leidde de moordenreeks in die tot op de dag van vandaag voortduurt. De daders zijn jong, gewelddadig en gebruiken extreem geweld en militaire vuurwapens. Veel liquidaties spelen zich af in woonbuurten en er worden vaak tientallen kogels afgevuurd. Voor de dubbelde moord in de Staatsliedenbuurt zitten twee van de vier vermeende schutters en de chauffeur nu vast. De vermeende opdrachtgever, Gwenette Martha, is zelf vermoord. En het doelwit, Benouaf A., is verdachte in weer een andere liquidatie. Justitie heeft vandaag 16 jaar cel tegen hem geëist omdat hij de opdracht zou hebben gegeven voor de moord in Antwerpen.

Moorden en liquidatiepogingen Amsterdamse onderwereldvete afgelopen twee jaar:

  • 18 oktober 2012 Najeb B Antwerpen - moord om zoekgeraakte container met 200 kilo cocaïne in de Antwerpse haven met een straatwaarde van miljoenen duro’s. Verdacht worden Rida B, Benouaf A., Youssef L en Marchano P.
  • 29 december 2012 Youssef L (28) en Said el Y (21), Van Bossepad, Staatsliedenbuurt. Op 29 december 2012, rond 22.30 uur, wordt de Staatsliedenbuurt opgeschrikt door een schietpartij van ongekende hevigheid. Bij het van Bossepad openen meerdere schutters het vuur op een Range Rover met daarin drie of vier mannen: Said el Y en Youssef L, Benaouf A. en waarschijnlijk de voortvluchtige Rida B. Er wordt vele tientallen keren geschoten, de kogels slaan in in huizen en auto’s. Er worden militaire, gepantserde kogels gebruikt. Lkhorf en el Yazidi worden dodelijk geraakt. Zij zijn niet het doelwit van de aanslag: dat is Benaouf A.. Hij weet te ontkomen door in het water tussen twee woonboten te springen. Justitie ziet de 25-jarige oud-overvaller Adil A. en Anouar B. als de schutters van de Staatsliedenbuurt. Hamza B., die vastzit en deze maand berecht wordt in Marokko, zou de chauffeur zijn geweest. De schutters uit den Volkswagen zijn niet gevonden. Vermoed wordt dat de opdracht kwam uit het kamp-Martha.
  • 16 maart 2013 Rida B. Comeniusstraat West
  • 26 mei 2013 Souhail L Scheepvaartmuseum bij dancefeest. onder het oog van honderden toeschouwers en bewakers.
  • 20 februari 2014 Alexander G Troelstralaan Zaandam
  • 22 maart 2014 Mohamed el M Karperweg A’dam Zuid
  • 22 mei 2014 Gwenette Martha Amsterdamseweg Amstelveen. Er worden meer dan 80 kogels in zijn lijf gevonden.
  • 13 juli Stefano R - burgerslachtoffer - geliquideerd in zijn auto. Conradstraat Amsterdam. Het blijkt een persoonsverwisseling. Vermoedelijk hadden de schutters de broer van Youssef Lkhorf –die werd geliquideerd in de Staatsliedenbuurt- op de korrel. De broer woont in dezelfde buurt, rijdt in hetzelfde soort Fiat Punto en parkeert die regelmatig op de parkeerplaats waar Eggermont dood is geschoten.
  • 18 augustus 2014 Derkaoui van der M Borneokade Amsterdam-Oost
  • 24 augustus 2013 Chris B, zelfmoord, Koepelgevangenis
  • 3 sept Massod A. Pisuissehof Osdorp
  • 10 oktober 2014 schietpartij cafe de Zon in Amsterdam-Oost. 32-jarige man in ziekenhuis. Daders schieten ook op motoragenten. De kogels waren waarschijnlijk niet bedoeld voor de 32-jarige man die met verscheidene schotwonden in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt en een 48-jarige andere klant van het café, maar voor de eveneens aanwezige crimineel Marchano P. (37). P. wordt er door de recherche van verdacht dat hij op 18 oktober 2012 één van de schutters was die de Amsterdamse crimineel Najeb B. vermoordden voor een hotel in Antwerpen.
  • 2 november 2014 Schietpartij Poortdreef Almere. De politie gaat er vanuit dat de schietpartij een gerichte aanslag in het criminele circuit was die verband houdt met de eerdere liquidaties. Bij het schietincident in Almere werden de inzittenden van een auto vanuit een BMW beschoten. De bestuurder, een man uit Weesp raakte daarbij gewond, maar is niet in levensgevaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.