Inwoners van Tokio ontvluchten dinsdag de metropool of slaan aan het hamsteren. Ze slaan massaal voedsel, water, mondkapjes en noodvoorraden in uit angst dat ze binnen afzienbare tijd hun huis niet uit kunnen door verhoogde radioactiviteit. Ook buitenlanders vertrekken massaal uit de Japanse hoofdstad. Hoe vergaat het de Nederlanders?
De hoofdstedelingen volgen intensief de nieuwsreportages over de steeds grotere nucleaire crisis in de kerncentrale van Fukushima, 250 kilometer ten noordoosten van de stad. Volgens de overheid is in Tokio hogere radioactiviteit gemeten dan normaal, maar is het stralingsniveau niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Later op de dag kwam de mededeling dat de straling weer is afgenomen.
Toch zijn velen in Tokio niet gerustgesteld. Op de treinstations in het zuiden van de stad staan drommen mensen te wachten, met grote koffers en hun kinderen dicht tegen zich aan, in de hoop een trein naar het zuiden te kunnen pakken.
Overlevingspakketten zijn in alle supermarkten uitverkocht en buiten de winkels kronkelen lange rijen mensen die nog eten en drinken willen hamsteren. Veel meer dan brood en noedels is er echter niet meer te koop.
Tokio vormt samen met het naastgelegen Yokohama en andere dichtbevolkte gebieden een enorme metropool van ongeveer 30 miljoen inwoners. Normaal gesproken krioelt het er van de mensen, maar sinds de aardbeving en de tsunami van vrijdag is er een stilte en bedruktheid over de stad gevallen. De beving met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter was in de hoofdstad goed voelbaar en herinnerde de inwoners aan de grote klap die volgens aardbevingsdeskundigen ooit Tokio zelf zal raken.
Ook buiten het dichtstbevolkte gebied van Japan is de paniek voelbaar. Volgens een BBC-verslaggever die 120 kilometer van Fukushima woont, zijn alle scholen in zijn woonplaats gesloten. ,,De overheid is erg selectief met informatie en probeert de gemoederen te sussen. Maar alle leerlingen zijn naar huis gestuurd met de instructie binnen te blijven en hun huid niet bloot te stellen aan de buitenlucht.''
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.